Kultura / Ostalo-Kultura

Osječko ljeto kulture 2014. završilo uz sjajne Njuške, vokalne izvedbe pop-rock hitova i uz stotinu svijetlećih lampiona

Osječko ljeto kulture 2014. završilo uz sjajne Njuške, vokalne izvedbe pop-rock hitova i uz stotinu svijetlećih lampiona

Prekrasan i iznenađujući prizor – stotinu svijetlećih lampiona kako leti noćnim nebom iznad Osijeka, uz posebno osvijetljen Kužni pil na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi i odličnu a cappella izvedbu inozemnih pop-rock hitova – sinoć, u utorak, 15. srpnja, označio je završetak Osječkog ljeta kulture 2014., ovogodišnjeg izdanja najveće ljetne kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj.

Samom svečanom zatvaranju OLJK-a prethodilo je atraktivno gostovanje zagrebačkog Teatra Exit s hit predstavom Njuške u punom dvorištu Rektoratu, pred oko 650 posjetitelja. Trojica izvrsnih glumaca – Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš  - konačno su i Osječankama i Osječanima pokazali kako redatelj Matko Raguž vidi tekst C. J. Johnsona u kojemu se povlače zanimljive paralele između psećeg i ljudskog života i razmišljanja. U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i rotvajler s problemima u susjedstvu; stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi; afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti; policijski pas koji se bori protiv kriminala; hrvatski ovčar kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju; ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom. U konačnici, svi likovi odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića pa su Njuške jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike.

"Ovo je zapravo predstava rađena za zatvoreni prostor Teatra Exit, koji je kapacitetom upola manji nego dvorište Rektorata. Nije bilo jednostavno i lako postaviti je na otvorenom, ali zadovoljan sam što se pokazalo da smo uspjeli zaokupiti pažnju publike i zaintrigirati je, nasmijati, a nekoga i rasplakati. Takve su Njuške, takav je život", zaključio je Matko Raguž, inače osnivač i voditelj Teatra Exit, o predstavi koja je oduševila osječke ljubitelje kazališne umjetnosti.
 
Nakon što su posjetitelji izišli iz dvorišta Rektorata, na Trgu sv. Trojstva dočekalo ih je posebno iznenađenje koje su njima i svim ostalim nazočnim građanima  priredili organizatori i izvršni producenti OLJK-a 2014. Naime, dok je trajala predstava Njuške, uz pomoć tehničke potpore pripremili su kratak, ali efektan program svečanog zatvaranja Osječkog ljeta kulture 2014., a kao redatelj potpisao ga je Ivan Kristijan Majić, koji je 29. lipnja na istoj lokaciji režirao i svečano otvaranje Osječkog ljeta kulture. Na poseban način osvijetlili su Kužni pil i uredili prostor oko njega, postavivši zastave OLJK-a na rasvjetne stupove te videozid, na kojemu su se prvo projicirale izjave i komentari važnih osoba iz kulturnog života grada o kandidatura Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Potom je zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham kratkim govorom zatvorio OLJK i najavio značajne aktivnosti idućih mjeseci u pokušaju da Osijek 2020. ponese prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a program je na maloj pozornici s nekoliko dojmljivih a cappella izvedbi  poznatih pop-rock pjesama zaključio Vokalni sastav Akvarel. Na kraju su mnogi nazočni, uključujući i čelnike Grada Osijeka, upalili ukupno 101 svijetleći lampion i pustili ih u zrak, što je stvorilo pamtljivu sliku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ideja svečanog zatvaranja bila je zapravo da ga nitko od posjetitelja OLJK-a nije unaprijed bio svjestan, čime smo željeli postići da, nakon što iziđu s predstave, osjete kako OLJK u fokusu ima upravo građane i da on pripada njima. Iskoristili smo ovu priliku da na jedan svečan i intiman način, s publikom koja je najbitniji segment Ljeta kulture, zatvorimo samu manifestaciju, ali i najavimo jako bitan događaj – kandidaturu Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, koja će također biti rađena u prvom redu za građane i zbog građana", objasnio je svoju viziju Ivan Kristijan Majić.

"Jako su mi se svidjeli predstava Njuške, ali i ovaj program svečanog zatvaranja, koji je i mene ugodno iznenadio kad su mi ga izvršni producenti predložili. On je, po mojem mišljenju, stvorio poseban ugođaj za kraj i najavio ono što je jako važno – OLJK nas je sve u gradskoj upravi i gradu Osijeku uveo u ozbiljan rad na kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture. Doista vjerujem da on to može i postati", naglasio je dogradonačelnik Vladimir Ham. 

FOTO: Zoran OSijek (SiB.hr)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!