Kultura / Ostalo-Kultura

Mir otpjevao do dva zlata u Rigi

Mir otpjevao do dva zlata u Rigi

Crkveno pjevačko društvo „Mir“ iz Belišća postoji i aktivno djeluje već 25 godina, a osim svoje primarne aktivnosti, pjevanja na nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi, često pohađa i ostvaruje zapažene uspjehe na domaćim i inozemnim zborskim natjecanjima.



Tako se „Mir“ u ponedjeljak, 21. srpnja 2014., vratio iz Latvije, točnije njenog glavnog grada Rige. Riga je ove godine bila domaćin Svjetskih zborskih igara, ili popularnije zvano, Olimpijade zborova. Olimpijada se održava svake dvije godine u različitim krajevima svijeta. Mirovci su već jednom bili sudionici Igara 2008. godine u Grazu.

Ove godine, hrvatske boje branili su između 73 zemlje svijeta, a ukupan broj zborova premašio je brojku od 460. Na natjecanju su nastupali u Open Competition, u dvije kategorije – ženski komorni zborovi i u folklornoj kategoriji s mješovitim zborom. U ženskoj kategoriji predstavili su se s raznolikim i prilično zahtjevnim repertoarom, iz kojeg izdvajamo modernu skladbu Exultate iusti in domino domaćeg skladatelja Adalberta Markovića.

U folklornoj kategoriji pjevanjem su predstavili razne krajeve Lijepe Naše, no ipak smo najviše prostora dali su skladbama s područja Slavonije. Svojom izvedbom zaslužili su pljesak i od članova žirija, koji je bio sastavljen od svjetskih glazbenih stručnjaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U obje kategorije ostvarili smo najbolji uspjeh, odnosno kući se vratili s dva zlata. Za zlatni sjaj zaslužna su 33 pjevača i naš dirigent, maestro Želimir Sušić. Jako smo ponosni na svoje ostvarenje jer smo uložili ogroman trud u pripremu, kako pjevačku tako i u organizacijsku. Ogroman broj proba urodio je plodom te smo imali priliku ponosno predstavljati svoj grad i domovinu.

Projekt odlaska u Latviju organizacijski i financijski nije bio lako ostvariv, no zbog pomoći s raznih strana uspjeli smo ga izrealizirati. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli ostvarenju našeg putovanja, a posebno gradu Belišću. Osim zadovoljstva zbog uspjeha, kući smo se vratili bogatiji za puno novih doživljaja jer smo imali priliku družiti se i razmjenjivati iskustva s pjevačima iz svih krajeva svijeta te uživati u čarima prekrasnog glavnog latvijskog grada," kažu zboraši.


Izdvojeno

Reci što misliš!