Kultura / Ostalo-Kultura

Predstavljena knjiga ''Umiru li naše pustare''

Predstavljena knjiga ''Umiru li naše pustare''

Drugi vikend 5. Kazališnog festivala prošao u znaku knjige i predstava. U petak 17. listopada u predvorju kazališta održana je promocija knjige, autorice Daniele Taslidžić Herman “Umiru li naše pustare” na kojoj su govorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, načelnik općine Petlovac Drago Dominić, grafičar Stipo Benak, urednik knjige Davorin Taslidžić i sama autorica, dok su ulomke iz knjige čitale glumice belomanastirskog kazališta Dunja Vlahek i Maja Grujić.



Baranjske pustare predstavljaju jedinstven graditeljski kompleks ne samo u Hrvatskoj. One po svojoj urbanističkoj organizaciji, graditeljskoj vrsnoći i očuvanosti, predstavljaju najevidentniji materijalni dokaz života i rada na beljskom gospodarstvu, prvotno veleposjedu, kroz prošlost. Gotovo dva stoljeća trajao je na njima život umnogome bitno različit od života na baranjskom ravničarskom selu. Cilj je spašavanja kulturne baštine, a koji ujedno inicira i spašavanje tih prostora s golemom tradicijom i kulturološkom znakovitošću.

-U ovoj sveopćoj socijalnoj krizi ljudi iskrivljuju viziju i važnost prošlosti i povijesti, koja je kao što i sama izreka kaže, učiteljica života. I treba biti da nas nauči očuvati stoljetne tradicije, kulture i tragove koje su generacije prije nas ostavljale. Naše pustare čuvaju brojne obiteljske priče, sjećanja na nečija djetinjstva, prijateljstva, ljubavi i naša je dužnost očuvati ih za buduće naraštaje, jer narod bez prošlosti i povijesti nema ni budućnost. Pustare, one koje su opstale, nemaju više svoju draž i svrhu. Od prošle godine, počeli su se okupljati nekadašnji i sadašnji pustaraši, jer pustare zaista umiru. Ova knjiga sadrži dio priča koje su obilježile živote brojnih obitelji koje su živjele na pustarama. Tu su i njihove fotografije, sjećanja na one kojih više nema, sjećanja na neki sasvim drugačiji život. I oni su ostavili trag. Pisani trag za sve one koje će jednoga dana iza nas proučavati pustare, i znati da smo mi postojali trudeći da se te pustare ne umru, rekla je autorica na predstavljanju knjige.

Danieli Taslidžić Herman ovo je prva samostalna knjiga a do sad je objavila kao suautorica dvije knjige. Prije četiri godine “Čaroliju kazališta” koja govori o 86 godina duge tradicije kazališnog djelovanja u Baranji, te prošle godine “Osmanska Baranja”, djelo povijesne tematike, budući da je autorica studentica povijesti i bavi se proučavanjem povijesnih znanosti, posebice kada je riječ o zavičajnoj povijesti.

Nakon predstavljanja knjige, posjetitelji su se mogli nasmijati i uživati u mladenačkoj komediji Gradskog kazališta mladih iz Viteza (BiH), a svojom veselom izvedbom osvojili su mnoštvo mladih koji su ove godine sve češći posjetitelji kazališnih predstava. Suradnja Viteza i belomanastirskog kazališta uspješna je već duži niz godina, a posebice od potpisivanja međunarodne Povelje kazališne suradnje i prijateljstva potpisane 2011. u Belom Manastiru.
Subota je bila u znaku djela Vanje Kljakovića, “Testament”, koje je izvelo primorsko kazalište iz Krasice, a drugi festivalski vikend zatvorili su glumci iz Vodica predstavom “Dvije”. Idući festivalski vikend ponudit će predstave iz Slovenije, Crne Gore i Retkovaca te svečanost zatvaranja i proglašenja najboljih.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!