Kultura / Ostalo-Kultura

HPD ''Lipa'' Osijek osvojila titulu pobjednika i posedbnu nagradu na državnom natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

HPD ''Lipa'' Osijek osvojila titulu pobjednika i posedbnu nagradu na državnom natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek trijumfiralo je na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, odnosno službenom državnom natjecanju pjevačkih zborova koje je protekloga vikenda, 18. i 19. listopada, održano u istarskom Novigradu!

Naime, sjajne lipašice i lipaši su, pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice, prof. Valerije Fischbach, i uz pomoć kodirigentica, prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić, osvojili titulu pobjednika natjecanja, što im je već deveto državno zlato u posljednjih 20-ak godina, a prethodnih osam zasluženo je na nacionalnim nadmetanjima u Rijeci 1993., Krku 1997., Zagrebu 1998., Umagu 1999., Novom Vinodolskom 2001. i 2003. te Novigradu 2005. i 2007. godine. Ova pobjeda tim je vrednija ako se zna da je "Lipa" nekoliko godina izbivala s ovog natjecanja zbog realizacije niza velikih projekata i međunarodnih obveza, ali i jer je ostvarena s bitno podmlađenim sastavom pjevača, što je samo dokaz da Društvo i u budućnosti ostaje na dobrim glasnicama. Valja podsjetiti i da je "Lipa" istodobno i ponosni vlasnik devet vrijednih međunarodnih zlata.   
    
Novi sjajni rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 13 kvalitetnih pjevačkih zborova iz različitih krajeva Hrvatske – Zagreba, Rijeke, Karlovca, Ivanca, Virovitice, Križevaca, Vrbovca, Pazina, Petrinje, Garešnice, Zlatar Bistrice, Čakovca i Osijeka – koje su izabrali stručni selektori na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu je HPD "Lipa" bila jedini predstavnik istočnog dijela Hrvatske. U službenom dijelu u subotu navečer osječke pjevačice i pjevači izveli su tri skladbe – "Auf einem Baum ein Kuckuck sass" Joachima-Dietricha Linka, "Sleep" Erica Whitacrea i "Slavonica" Davora Bobića (solo: Nives Boras na visećem zvonu) – koje su članovi stručnog povjerenstva ocijenili iznimno zahtjevnim. Nakon otpjevane svake skladbe lipašice i lipaši su dobili gromoglasan pljesak prepune kinodvorane u Novigradu, gdje se natjecanje održavalo, te brojne uzvike "Bravo!". Na kraju im je tročlano povjerenstvo u sastavu Josip Jerković (predsjednik), Luka Vukšić i Tomislav Fačini dodijelilo prvu nagradu, najviše ocjene i pohvale za izvedbu, a brojne pohvale su primali i od vodstva i članova drugih zborova. Na svečanoj dodjeli u nedjelju poslije podne članovi "Lipe" primili su i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, i to za atraktivnu pjesmu "Slavonica" koju je autor Davor Bobić posvetio Lipi, a koja je očito – jer je pohvale dobila i ljetos na Svjetskim zborskim igrama u Rigi – postala pravi hit. Ovom prilikom još jednom se zahvaljujemo gospodinu Bobiću što nam je posvetio ovu sjajnu skladbu.

lipa u novigradu2

Tijekom vikenda istarska je publika imala priliku čuti i vidjeti zlatnu Lipu u još dva navrata. U petak navečer, u suradnji Općine Motovun i Grada Osijeka, organiziran je koncert HPD Lipa u prelijepoj i punoj župnoj crkvi sv. Stjepana u Motovunu, a povod je bila proslava 400-te obljetnice posvećanje te crkve. Zato se također zahvaljujemo domaćinima iz Motovuna na odličnom gostoprimstvu.

Lipini pjevači su se sudionicima natjecanja u Novigradu, koje je organizirao Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, predstavili i u nedjelju u tzv. revijalnom dijelu sa skladbama "Over The Rainbow" Harolda Arlena i "A little Jazz Mass; br. 2, Gloria" Boba Chilcotta (u pratnji Igora Rončevića na klaviru). I na koncu, Lipa je dobila još jednu počast u nedjelju: bila je tzv. pokazni zbor na zajedničkom pjevanju svih sudionika natjecanja (njih više od 600) koje je predvodio dirigent Luka Vukšić.

Ovim putem članovi "Lipe" zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora "Lipe" na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Novigrad i Motovun.      

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: HPD Lipa Osijek (Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!