Kultura / Ostalo-Kultura

Predstavljanje knjige Domagoja Tomasa ''Pet redaka - Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943.-1944.''

Predstavljanje knjige Domagoja Tomasa ''Pet redaka - Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943.-1944.''

Na jučerašnjoj se književnoj promociji u svečanoj dvorani Rektorata  tražilo mjesto više. Pred punim je  auditorijem  mladi osječki povjesničar,  asistent  npri Odjelu za kulturologiju predstavio književni prvijenac, rezultat historiografskih istraživanja pod naslovom  „5 redaka- Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943.-1944.“ 

Riječ je naime o dnevničkim zapisima hercegovačkog svećenika, doktora teologije  Ivana Tomasa, nepravedno zapostavljenog  kulturnog djelatnika niza revija i časopisa hrvatske emigracije 40- tih i 50-tih poršloga stoljeća.

Uz samog su  autora na predstavljanju, koje je moderirala asistentica Gordana Lesinger, su govorile i  docentice dr.sc.  Ivana Žužul sa Odjela za kulturologiju  te Slađana Josipović-Batorek sa Odsjeka  za povijest pri Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žužul je u sažetom izlaganju naglasila relevantost autobiografskog teksta kao živog svjedočanstva u suvremenoj interpretaciji  u kontekstu moderne  hrvatske biografske produkcije  pohvalno se izjasnivši o polivalentoj strukturi same knjige atipičnoj za hrvatski biografski diskurs. Sa izrečenim se složila i doc. dr.sc. Slađana Josipović Batorek istaknuvši zanimljiv životni put zanemarenog svećenika, njegova emigratska javna djelovanja, posebice u Italiji u kojoj je i proveo većinu radnog i životnog vijeka, koja su, zahvaljujući autoru, u izdavačkoj kolaboraciji Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, Odjela za kulturologiju pri  Sveučilištu J.J.Strossmayera u Osijeku te Biskupskog ordinarijata Mostar, ugledali svjetlo dana.

Sam je autor na kraju skicirao putanju istraživačkog rada, obrazloživši osobni interes za medijski nedovoljno rasvjetljenu temu, kao i niz zanimljivosti iz privatnog života ovog, sudeći po pročitanim zapisima, živopisnog rimskog svećenika iz Hercegovine.

Knjiga Pet redaka na predstavljanju se mogla nabaviti po promotivnoj cijeni od 80 kn, dok ju je inače na Odjelu za kulturologiju i u Knjižari Nova moguće nabaviti po cijeni od 100 kn.

Program predstavljanja završio je druženjem većine prisutnih uz prigodni domjenak.

Tekst: Marija Završki / Foto: Davor Matovac (SiB.hr)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!