Kultura / Ostalo-Kultura

Akvarel osvojio brončanu diplomu na prestižnom Vokal.total natjecanju u Grazu

Akvarel osvojio brončanu diplomu na prestižnom Vokal.total natjecanju u Grazu

Na međunarodnom natjecanju malih a cappella sastava Vokal.total 2015 u Grazu (od 20. do 24. srpnja) osječki vokalni sastav Akvarel osvojio je brončanu diplomu u pop kategoriji.

Vokal.total jedno je od najprestižnijih svjetskih natjecanja, a ove godine okupilo je sudionike iz Slovenije, Njemačke, Koreje, Italije, Austrije, Latvije, Švicarske , Finske i Češke. Akvarel je u toj bogatoj konkurenciji bio jedini predstavnik iz Hrvatske. Stručni sud bio je sastavljen od vrhunskih vokalnih stručnjaka, a Akvarel je imao čast biti dijelom vokalne radionice pod vodstvom Lauren Kinhan (SAD), članicom renomiranog sastava New York Voices.

Vokal.total natjecanje odvija se u nekoliko kategorija: jazz, comedy, pop, klasična kategorija i beatbox u prekrasnom ambijentu dvorane Dom im Berg u samom srcu Graza, podno Schlossberga. Uz vrhunske glazbenike koji nastupaju na samoj pozornici, važno je istaknuti i vrlo profesionalnu i izvrsnu produkciju cijeloga događaja.

Akvarel se ove godine natjecao u pop kategoriji, rame uz rame s velikim i iskusnim imenima a cappella scene. Zlatnu diplomu i prvo mjesto u pop kategoriji osvojio je korejski sastav Zenith, dok je osječkom Akvarelu pripala jedna od dodijeljenih brončanih diploma. I prije samoga natjecanja na koje su se prijavili brojni sastavi, održala se preliminarni odabir onih koji će pristupiti natjecanju. Utoliko je uspjeh Akvarela još i veći.

Akvarel se predstavio s tri strane i dvije domaće skladbe, od kojih je jedna autorski rad njihovog člana Davora Solanovića u aranžmanu također Akvarelobog Krešimira Pajtlera i Olje Dešića. Ovo je natjecanje bilo i svojevrsna premijera novoga člana Akvarela, mladoga beatboxera Tonija Varge.

Bila nam je čast nastupati među sastavima ovog kalibra, a najfascinantnija od svega bila je činjenica da cijela organizacija u isto vrijeme odiše profesionalošću i potpunom opuštenošću. Graz nas je oduševio i srećom, osim puno posla, imali smo i vremena za opuštanje. A u dobrome društvu ni posao ni zabava ne padaju teško, rekla je Marina Hlupić, tajnica Akvarela.

Ozana Tomić, umjetnička voditeljica Akvarela istaknula je da su i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija podržali odlazak Akvarela u Graz putem programa javnih potreba u kulturi. ‘Sve što smo u Grazu vidjeli i čuli bit će dodatna motivacija za usavršavanje i promicanje osječke a cappella scene.’, dodala je Ozana.

SiB.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!