Kultura / Kazaliste

Završen 5. Međunarodni festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru

Završen 5. Međunarodni festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru

Završio je 5. Međunarodni festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru. Festival koji je trajao mjesec dana dio je projekta „Uz PBZ kazalište za sve“ s kojim su belomanastirski kazalištarci pokušali približiti kulturne sadržaje za sve svoje građane besplatnim predstavama i radionicama za djecu.

Festival, najbogatiji do sada, okupio je najbolje kazališne predstave iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, koje je pratilo 200 – tinjak posjetitelja po večeri. Publika je kao i prijašnjih godina imala priliku da sama izabere najbolju predstavu, ostavljajući komentare u knjizi dojmova.

Na samoj završnici zadnju festivalsku predstavu odigralo je Kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca prikazavši djelo Ive Brešana, „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“, nakon koje je sada već tradicionalno uslijedio zabavni program. „Proročica Džazira“ i njezina misteriozna gošća, Mani Gotovac, čiji je lik i djelo oživio retkovački glumac Marko Sabljaković, nasmijali su publiku do suza, a u svom improvizacijskom skeču za „žrtvu“ su izabrali gradonačelnika Belog Manastira koji se odlično snašao na daskama koje život znače. Zanimljivost i novitet kakav do sada nije još viđen (barem u ovom dijelu Hrvatske) je bila dodjela nagrada na kojoj su osobno ili virtulano nazočili svi izvođači. Naime, belomanatsirski glumci su se dosjetili da putem Skypea pozovu sva kazališta na dodjelu pa su tako virtualno s belomanastirskom publikom bile Vodice, Slovenija, Šid, Irig, Krasica (Grad Bakar), Vitez. Crna Gora naknadno se uključila, a gosti iz Tuzle i Svetozara Miletića sjedili su u publici. Bilo je zabavno i zanimljivo slušati iznenađene rekacije kazališta nakon što im je rečeno koju su nagradu osvojili,a svakako najsimpatičnije bile su glumice iz Vodica, koje nisu mogle vjerovati da je njihova predstava najbolja.

Uz festivalske nagrade, organizacijski odbor festivala dodijelo je još dva posebna priznanja i to Cvetinu Aničiću iz Šida, koji trenutno režira u Belom Manastiru predstavu „Anne Frank“ i Draganu Tešiću iz Tuzle, za razvoj kazališnog amaterizma Slavonije i Baranje u prekograničkoj suradnji. Diplome za 5 i 30 godina rada u kazališnom amaterizmu dobili su Nikolina Jug, Aleksandar Momčilović i Stipan Vidak.

Festival je zatvorenim proglasio gradonačelnik Ivan Doboš pohvalivši domaćine na njihovom trudu i radu u davanju kulturnih sadržaja svojim građanima, a među publikom se moglo čuti kako je belomanastirsko kazalište jedna od rijetkih gradskih udruga koja zaista puno radi i stvara. Kazalištarci se spremaju za Europsku Noć kazališta 15.studenog koja će ponovno posjetiteljima ponuditi dvije besplatne kazališne predstave.


Na svečanosti zatvaranja prosudbeno povjerenstvo (Jadranka Sabljak, Branko Katalinić, Lidija Šumiga) proglasili su najbolje:
Najbolja sporedna ženska uloga – Ivana Vidović, Draft teatar Tuzla , BiH – “Pozorišna proba”.
Najbolja glavna ženska uloga – Ankica Mićašević, Dramski studio KUD “Zmaj” Irig, Srbija – “Opet pakujemo majmune”
Najbolja sporedna muška uloga – Petar Pejović – Gradsko kazalište mladih Vitez, BiH – “U crtu”
Najbolja glavna muška uloga: Branislav Starčević, KUD Primorka, Krasica – “Testament”
Najbolja režija – Marko Sabljaković Kazalište Mika Živković Retkovci – “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”
Najbolja kostimografija – Kolašinsko amatersko pozoriste, Crna Gora – “Orkestar Titanik”
Najbolja scenografija – Kazalište Mika Živković Retkovci- “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”
Najbolja predstava po izboru publike: HBKUD Lemeš-Svetozar Miletić, Srbija “Daleko je salaš”
Najbolja predstava po izboru prosudbenog povjerenstva – “Dvije” Dramska amaterska družina Vodice

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!