Hvališ se kako znaš sve o pivu u društvu? Dokaži i osvoji vrijednu nagradu!
Što je bilo prvo, kruh ili pivo? Ne znamo, ali postoje dokazi kako su se runde piva ispijale u krčmama na području Mezopotamije čak 2700 godina prije Nove ere.
Najraširenije je alkoholno piće na svijetu, karakteristične arome po hmelju, a dobiva se alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Za proizvodnju piva tradicionalno se koriste osnovne sirovine: slad, hmelj, kvasac i vodu, te neslađene sirovine (kukuruzna krupica, riža, ječam i pšenica), a kvaliteta piva ovisi o čistoći i sastavu tih sirovina.
Na hrvatskom se tržištu može pronaći svih vrsta piva, od sveprisutnih domaćih lagera, preko kvalitetnih lokalnih brendova, pa sve do pivskih rariteta koji se proizvode u malim količinama ili svjetski poznatih kvalitetnih inačica koje su pravi blagoslov za pivske sladokusce.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
-
Svaki posao pa tako i ovaj, dodaje, ima svoje prednosti i nedostatke, a na kraju se najradije vraća kući u svoj Osijek
Vrsta piva ima preko tisuću jer su kombinacije s prethodno navedenim sirovinama proizvodnje neograničene. Dvije osnovne podjele piva su ale i lager, a glavna razlika je u kvascu i procesu fermentacije.
Ale je najstarija vrsta piva gdje kvasac fermentira pri temperaturi (od 14 do 23°C). Ale piva su gušća i malo slađa jer fermentacija ne završava potpunom pretvorbom šećera u alkohol. Moderni aleovi sadrže hmelj, koji čuva pivo, gorkog su biljnog okusa i izjednačavaju slatkoću slada. Primjerci ale piva u Hrvatskoj Nova Runda Pale Ale, Zmajska pivovara Pale Ale, Corsendonk Agnus, Maredsous Abbaye Blonde, Wychwood Dr.Thirsty`s i sl.
Lager se proizvodi na nižim temperaturama od alea (od 6 do 13°C), a pri procesu fermentacije kvasac donjeg vrenja kvasac sliježe na dno. Ponekad zbog agresivnije fermentacije lagera ostavlja iza sebe manje slatkoće i okusa nego kod ale-ova. Poznata lager piva su Ožujsko, Karlovačko, Pan, Osječko, Velebitsko, Budweiser i sl.
Izvor informacija urednik je gastro-portala Punkufer.hr
Ribafish.
[important title=Nagradna igra]Kako bi osvojio nagradni paket
svijetlog Velebitskog piva s kojim te časti American Bar Dollar odgovori na slijedeće pitanje:
„Kako se stručno naziva strah od prazne čaše piva ?“
Dobitnik je: Krstić Marin
Vaše odgovore pišite u komentar ovog članka.[/important]
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!