Lifestyle / Ostalo

Dodjelom Zlatnog srca Slavonije i koncertom Pavela zatvoreni 6. Đakovački rezovi

Dodjelom Zlatnog srca Slavonije i koncertom Pavela zatvoreni 6. Đakovački rezovi

Dodjelom nagrada najboljim etnografskim ostvarenjima 12. Međunarodnog etno film festivala Srce Slavonije i koncertom Pavela zatvoreni su 6. Đakovački rezovi.



Pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Grada Đakova i Hrvatskog filmskog saveza, Rezovi su održani na gradskom korzu od 24. do 26. lipnja. Manifestacija je započela okruglim stolom na kojemu su sudjelovali: predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić-Škarica, redatelj Rajko Grlić, član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Damir Tomić, umjetnički direktor DORF-a, Toni Šarić, dogradonačelnik Grada Đakova, Mirko Ćurić, ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić, pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu, Sanja Šaban i predsjednica Đakovačkih rezova Sanja Bježančević, a raspravljalo se o kulturi u EU okruženju. Moderator okruglog stola bio je politolog i filmski kritičar, Boško Picula.

Nakon okruglog stola, Đakovčani su uživali u projekciji filma Čaruga, Rajka Grlića, već idućega dana u projekcijama 12. Međunarodnog etno film festivala Srce Slavonije. U šest festivalskih projekcija prikazano je 15 filmova, a žiri u sastavu Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Nj. E. Maciej Szymański, poljski veleposlanik u Hrvatskoj te Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine izabrao je najbolje filmove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najbolji film festivala i dobitnik Zlatnog srca Slavonije je ruski film Domaći maslac / Home butter, autora Evgeny Aleksandrov, Elena Danilko, Roman Likhachev i Ksenya Fedosova. Srebrno srce Slavonije dobio je švicarsko-senegalski film PORUKE GLAZBOM – Senegal u tranziciji / MESSAGES MUSICAUX – Le Sénégal en transformation, autorice Cornelie Strasser. Brončano srce Slavonije dobio je belgijski film Ranjena noć / Noche Herida, autora Nicolás Rincón Gille. Posebno srce Slavonije za izvrsnu interpretaciju građe iz arhiva dobio je hrvatski film Čaruga – ogledalo vremena, autora Borisa Šepera.

Rezovi su ove godine donijeli i odličan koncert Pavela, ali i radionice animacije u suradnji s CTK Osijek, VK Mursa, ZTK Đakovo i World Space Week Hrvatske za najmlađe koji nisu skrivali oduševljenje.

Na Rezovima, na gradskom Korzu, ove se godine tražila stolica više što je pokazatelj da je Đakovo prepoznalo kvalitetu Đakovačkih rezova, ali i da je spremno uz tradicijsku prihvatiti i urbanu kulturu. Potpuno netipična manifestacija za okruženje u kojemu se održava, ali sasvim sigurno manifestacija koja postaje slavonski brand. Organizatori manifestacije zahvaljuju se svima koji su tome doprinijeli.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!