Lifestyle / Ostalo

Slama 2015. [DETALJAN PROGRAM]

Slama 2015. [DETALJAN PROGRAM]

Ovogodišnji 10. jubilarni Međunarodni Land art festival bit će održan na Šećeranskom jezeru od 3. do 9. kolovoza 2015. godine, na temu JEDINSTVO - najavili su to danas u Belom Manastiru gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš i njegovi zamjenici Marko Bogatić, Zoran Kranjčec i Predrag Stojanović, predsjednik Udruge Slama i idejni začetnih festivala Nikola Faller i Davor Brmež, u ime sponzora auto kuće Grand Auto Osijek. 

"Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Unatoč svemu tome i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja.", istaknuo je Nikola Faller govoreći o razlozima izbora teme JEDINSTVO za jubilarni 10. Land art festival Slama.

Plakat ovogodišnje SLAME je ogromni Kalašnjikov, koji će u nedjelju 9. kolovoza 2015. godine, na kraju Festivala, biti spaljen ne kao žrtva majci Zemlji za bogate urode, nego kao simbol mira i poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini.

"Došli smo do trenutka kad ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječanstva i svih drugih bića na planeti Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ.", istaknuo je Nikola Faller.

Grad Beli Manastir s Udrugom Slama surađuje već dvije godine, te su ponudili da Festival dobije svoje trajno stanište uz Šećeransko jezero. Uz pomoć europskih projekata namjera Grada je osnovati Centar/Akademiju za slamu uz Šećeransko jezero koja će uključivati atelje, galerijski prostor i prostor za radionice.

"Nama je ovaj Festival predivan i zadovoljni smo što je Nikola Faller prihvatio naš poziv za suradnju. Prošle godine smo mu prvi puta pomogli u organizaciji Festivala, nastavit ćemo tako i ove godine, a nadamo se da će uskoro Slama biti s nama tijekom cijele godine. To će biti veliki doprinos belomanastirskoj i baranjskoj kulturi i turizmu", rekao je zamjenik gradonačelnika Zoran Kranjčec.

Davor Brmež, također dugogodišnji sponzor i donator Festivala Slama, ovu suradnju je nazvao najboljim primjerom suradnje lokalne uprave i samouprave, realnog sektora i umjetničkih projekata.

"Ovakva suradnja daje najbolje rezultate i mi smo prezadovoljni što smo dio tima", zaključio je Brmež.

U ovogodišnji Festival bit će uključena i Policijska uprava Osječko-baranjske županije sa svojim preventivo-edukativnim programom "Manje oružja, manje tragedija - izbacite uljeza".


[blockquote]PROGRAM SLAMA 2015

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

subota 8. kolovoza 2015.

glazbeni program
15.00 - RASTAMAN UNITE - DJ MEFA – Slavonija Vibes Syndicate
17.00 - DJ LOKI LOYAN – world & etno music
20.00 - JALTA JALTA – arije iz opere Alfi Kabilja – glazbeni umjetnici HNK Osijek: Ivana Medić, sopran, Jasna Komendanović, soparan, Iskra Stanojević, sopran, Igor Valeri, Klavir
20.30 - BROD LUĐAKA - interaktivni vatreni performans
21.00 - PLAMEN LJUBAVI - Acrofunkersi – predstava
22.00 DJ ŠUMSKI

radionice 16.00 - 19.00 sati
HUMAN AFTER ALL - udruga Plantaža (likovno-literarna radionica)
SLAMNATE FRIZURE – frizerski salon Glamur
SLACK LINE – Mirtha Than (hodanje po traci)

nedjelja 9. kolovoza 2015.

15.00 - DJ LOKI LOYAN – world & etno music
16.00 - MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA – IZBACITE ULJEZA! – preventivna akcija
policijske uprave osječko-baranjske
17.00 - FILOZOFIJA JEDINSTVA – interaktivno predavanje - Srđan Ferenčak, mag.filozofije
17.30 - TESLA: ''Problem povećanja energije čovječanstva'' - predavanje

glazbeni program
18.00 . SING SONG SWING SEXTET - vokalno-instrumentalni sastav
20.00 UJEDINJENI PLESOM - plesni performans studija Shine
20.30 SPALJIVANJE KALAŠNJIKOVA – završni vatreni spektakl
21.00 RASTAMAN UNITE - DJ MEFA – Slavonija Vibes Syndicate

radionice 16.00 - 19.00
HUMAN AFTER ALL - udruga Plantaža (likovno-literarna radionica)
SLAMNATE FRIZURE – frizerski salon Glamur
SLACK LINE – Mirtha Than (hodanje po traci)[/blockquote]

[important title=Nagradna igra]Poklanjamo 5x2 ulaznice za Slamu. U komentar upišite "Pucam iz kalašnjikova na Slami!"

Dobitnici su: Anela Miličić, Ana Čizmar, Borna Tomašević, Valentina Kis, Ivana Draganić[/important]

       


Izdvojeno

Reci što misliš!