Lifestyle / Ostalo

Daljci "ćoškaraši" podigli 30 metara visok majpan

Daljci

Petnaestak Daljaca - "ćoškaraša" (samoprozvanih po raskrižju dviju ulica uz koje žive), krenulo je, u svakom slučaju, u "momački" pothvat - po tridesetak metara dugačak majpan.

Petnaestak Daljaca - "ćoškaraša" (samoprozvanih po raskrižju dviju ulica uz koje žive), krenulo je, u svakom slučaju, u "momački" pothvat - po tridesetak metara dugačak majpan.

majpan495

Desetak kilometara uzvodno Dunavom otisnuli su se putem "utabanim" prije stotinjak godina - kada se taj običaj počeo poštovati u tom dunavskom mjestu, po izabrano drvo koje se u povijesti postavljalo ispred djevojčine kuće kao dokaz mladićeve ljubavi i sposobnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U početku, ugodna plovidba nije niti otkrivala koliko će cijeli zadatak, iako je tekao glatko, biti težak. Mladići su "zagrizli" za više od tonu tešku vrbu koju su znalački srušili, ali potpuno preznojeni, i uz predahe, kroz "dunavsku Amazonu" izvukli do rijeke. Imali su, nakon toga, samo toliko snage da si pripreme roštilj na dunavskoj obali kako bi se okrijepili i nastavili putovanje natrag u selo gdje ih je na obali, uz vatromet i tamburaše, nestrpljivo očekivalo petstotinjak sumještana gdje su najjači uprli da im pomognu podignuti deblo uz desetak metara visoku obaloutvrdu.

majpanlogo495

Za sve je građane pripremljena besplatna večera i besplatno piće na raskrižju ulica Antuna Mihaljeva i Zdravka Kovčalije. Dok je sastav Zlatni vez tamburicama vezo slavonske pjesme, ni pred ponoć posao još nije bio ni dopola gotov. Naime, ponovno su pustolovni mladci morali uprti i dokazati jačinu mišića uspravljajući ogromnu vrbu te vraćajući u njen "prirodan" položaj u kojem će s litrom rakije u krošnji i zastavom, morati izdržati do kraja svibnja kad će je ponovno daljski majpanaši skidati i, nadaju se, prodati po dobroj cijeni kako bi nakupili novac za istu feštu i čašćenje sumještana nagodinu.

[blockquote]ODALI POČAST KOLEGI MAJPANAŠU

Općina je bila pokrovitelj i sponzor manifestacije, kolovođa Marko Stanić, a test izdržljivosti ove godine su uspješno položili i donačelnik Erduta Dragan Vulin, Dario Vulić, Matija Švab, Igor Hršak, Ištvan Bačko, Mario Kamenar, Valentin Bartok, Tomislav Kostadinović, Dragan Kovačević, Darko Radić, Damir Francezi, Antonio Kovčalija, Mario Čičin. Odali su počast kolegi Zoranu Ledenčanu koji je doživio srčani udar i umro u čamcu od napora sječenja i nošenja majpana prije nekoliko godina.[/blockquote]

Tekst: Darko PEJIĆ (Glas Slavonije)
Foto: Facebook



Izdvojeno

Reci što misliš!