Promo / Klubovi i udruge

U Čepinu osnovana udruga ''Čepinski kupus''

U Čepinu osnovana udruga ''Čepinski kupus''

S kupusom se više nije za šaliti. S ciljem očuvanja autohtonosti sjemena čepinskog kupusa osnovana je udruga „Čepinski kupus“.

Osnovni sadržaj djelatnosti udruge je organiziranje savjetovanja, predavanja, seminara, radionica i drugih stručnih skupova, razvitak i unapređenje sjemena čepinskog kupusa kao poduzetničkog pokreta i promicanje poduzetničke djelatnosti, te bolji opći status, vrednovanje i nagrađivanje uzgajivača čepinskog kupusa, te korištenje tehničkog, gospodarskog i drugog potencijala uzgajivača.

Udruga je svoje aktivnosti započela u svibnju, te procjenom okoline zaključila kako je primarni zadatak očuvanje i uzgoj sjemena čepinskog kupusa. Općina Čepin je u svrhu ispitivanja i zaštite sjemena za ovu godinu u proračunu izdvojila 50.000,00 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poznata je staročepinska priča o kupusu, odgoju sjemena i prodaji kvalitetnih glavica, što za salate, što za kiseljenje, no sjemena je sve manje i manje, te je sve manji broj poljoprivrednika koji se njime bave. K tome šteti još i lažno etiketiranje drugih sorti kupusa na lokalnim tržnicama.

- Kako imamo već dobro ispričanu priču čepinskog kupusa, naime o njemu su stvoreni već određeni mitovi, mi ju samo želimo prevoriti u stvarnost i certificirati sjeme, kako bi domicilno stanovništvo na kraju krajeva od njega imalo i koristi. Ovaj proces je dugotrajan, ali mi smo strpljivi i marljivi. U autorizaciji sjemena vidljiva je jedna od smjernica gospodarskog razvoja općine, povećanje zaposlenosti, očuvanje poljoprivrede za male uzgajivače i prosperitet same Općine – poručila je predsjednica udruge mr.sc. Lara Liović-Nadaždi.

Udruga će raditi na promicanju i edukaciji lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava o uzgoju sjemena i sadnji, zaštiti brenda „Čepinski kupus“, te budućem pogonu za kiseljenje i to kroz razne aktivnosti tijekom godine. Ne zaboravimo da se sarma najbolje savija s čepinskim kiselim kupusom, a kako  je rasol izvor zdravlja.

Za sve oni koji žele postati članovi Udruge „Čepinski kupus“ slobodno se mogu javiti predsjednici udruge na kontakte:

092.289.0.367 ili na [email protected]

Powerpoint prezentacija Čepinski kupus (Power point show dokument)

Izvor: Cepin.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!