Promo / Ostalo-predstavljamo

Pogledajte idejno rješenje velikog hostela u Tvrđi

Pogledajte idejno rješenje velikog hostela u Tvrđi

Rekonstrukcija i prenamjena kulturno javnog dobra stare pekarnice u hostel bit će izvedena, sukladno konzervatorskoj studiji, odredbama važećih urbanističkih i prostornih planova, te posebnim uvjetima ovlaštenih tvrtki, u Osijeku, u Tvrđi, Trg V.Lisinskog. Naravno, to sve trebalo bi se dogoditi nakon što se osigura dovoljan iznos sredstava i to prvenstveno iz EU fondova.

Zgrada površine preko 1200 metara kvadratnih po etaži sastoji se  prizemlja, dva kata i tavana, a budući se radi o kulturno javnom dobru, za rekonstrukciju i prenamjenu stare pekarnice u hostel, investitor je bio u obvezi izraditi konzervatorsku studiju, koju je izradio Hrvatski restauratorski zavod, odnosno Restauratorski odjel u Osijeku.

"Obzirom na konzervatorsku studiju i neposredne razgovore s predstavnicima Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Osijeku, te projektnim zadatkom investitora, prišlo se detaljnom ispitivanju i snimanju postojećeg prostora, uz neophodnu provjeru svih izmjera i stanja vidljivih dijelova konstrukcije," kažu nam arhitekti iz studia Rechner.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je prilaz s trga Vatroslava Lisinskog putem rampe naoko privlačan, glavni ulaz u hostel je sa sjeverne strane, kroz prolaz u razini prizemlja. Prizemlje je kvalitetan prostor, ne samo konstruktivno već i visinski, što pojačava dojam kod ulaska u zgradu. Putem rampe s trga V.Lisinskog ušlo bi se u etažu prvog kata, koja je najniža i koja će nakon neophodne izvedbe spuštenog stropa imati visinu od tek 2,6 m. Zbog toga je ta solucija otpala kao etaža glavnog ulaza.

Sami hostel bi trebao imati recepciju, dnevni boravak, blagavaonicu za 150 osoba te novo vanjsko stubište kojim dominira staklena opna. Uz recepciju je lobby, s jasno obnovljenim i prezentiranim starim pekarskim pećima, info pult te na zapadnoj strani prizemlja, tri prostora (za 50, 25 i 15 sudionika) namijenjena za radionice, predavanja, prezentacije i sl.

"Osobito je za naglasiti da je idejnim arhitektonskim rješenjem prizemlja, uz izvedbu ustakljenih (ali samo na dva mjesta) pregrada-vrata, omogućena izvanredna transparentnost prostora koji će praktički ostati netaknut minimalnim intervencijama, te će prezentirati svu konstruktivnu ljepotu i harmoniju. Sadržaji koji su zastupljeni i predviđeni u prizemlju omogućuju korištenje, a da se ne narušava mir ili vrijeme korištenja smještajnih kapaciteta na prvom i drugom katu," dodaju arhitekti.

Budući se otvori na pročeljima zgrade ne smiju povećavati, dimenzije soba su bile praktički limitirane. One su na južnoj strani vrlo velike, u pravilu četverokrevetne, ali će se broj kreveta moći povećati na šest ili osam kreveta, postavljanjem kreveta na kat. 

Sami hostel raspolagati će s 23 sobe ukupnog kapaciteta od 140 pa do maksimalno 190 kreveta ukoliko budu korišteni kreveti na kat.

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!