SiB Plus / Skidamo Prašinu

Osječke maturalne zabave 90-ih godina

Osječke maturalne zabave 90-ih godina

Nakon što smo prije nekoliko mjeseci pisali o legendarnom osječkom disco klubu Tufna i prikazali video uratke tog vremena, danas su s ena servisu Youtube pojavile i dvije snimke osječkih maturalnih zabava s početka 90-tih godina.

Pred sam početak agresije na Hrvatsku, osječki maturanti zabavljali su se u tadašnjoj Bijeloj lađi i Bastionu, a sudeći prema snimkama njihove zabave nisu bile ništa manje razuzdane negoli su one danas. Često stariji znaju reći "kako u njihovo doba toga nije bilo", ali ove snimke pokazuju potpunu drugačiju sliku tadašnje mladeži.

Kao i danas, "pogonsko gorivo" za zabavu bio je alkohol, a ako je vjerovati pitanjima voditelja maturalne u Bijelo lađi, nije nedostajalo niti trave. Osim običnih mladih ljudi iz grada, na snimkama se nalazi i poznati nogometaš Igor Cvitanović koji je u to vrijeme boravio u JNA, zatim tu je i bivši košarkaš Vladimir Krstić, a svakako treba spomenuti i profesore osječkih srednjih škola pa se tako na snimci nalazi, tada vrlo mlada, profesorica Svalina iz osječke treće gimnazije i ostali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo, jedan od komentara bio je i kako na samoj zabavi nedostaje više narodnjaka koji se za Osijek vežu ipak za nešto kasnije razdoblje nakon samog rata. Sve u svemu, čini se kako je tadašnja mladež bila vrlo slična današnjoj pa čak i međusobno prisnija i povezanija iako nije bilo suvremenih metoda komunikacije. Među ostalim u videu možete čuti i grupu mladića kako pjeva navijačke pjesme koje se vezuju uz NK Osijek.

Ono što posebno upada u oči jest znatno konzervativniji stil odjevanja tadašnjih djevojaka pa je tek pokoja pokazal svoj dekolte ili noge. Mladiće su pak krasile duge kose i fen frizure uz pravi old school stil odjevanja pa se tako neki od aktera nose i tada popularne spitke.

Više pogledajte u video uratku koji je na Youtube postavio GS film.

SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!