Sport / Nogomet

Kerže: ''NK Osijek nastao je 1947. godine!''

Kerže: ''NK Osijek nastao je 1947. godine!''

Povodom informacije kako je prema nekim podacima NK Osijek ove godine ušao u svoju sedamdesetu godinu postojanja, zamolili smo kroničara sporta u Osijeku, gospodina Dragu Keržea, da nam na ovu temu dostavi detaljan odgovor vezan uz povijest kluba.

[blockquote]Poštovani, šaljem precizan odgovor na dvojbe, za koje ne znam otkud su se pojavile i tko ih je inicirao, jer sam I OSNUTAK našeg voljenog kluba detaljno istražio, te objavio u knjizi "Naprijed naši bijelo-plavi". Smatrao sam, da će samim tim biti otklonjena sva NEZNANJA pogotovo jer je i naša Kohorta, prigodom promocije iste knjige, s olakšanjem protumačila - rađanje BIBLIJE NK OSIJEK!

Budući da netko pokušava proturiti sumnje u vjerodostojnih podataka, TRAŽIM da se na internetskoj stranici "bijelo-plavi.com", gdje se također pokušava otvoriti bezumna polemika, objavi ovaj moj autorski tekst:

- Što se tiče sporne godine osnutka današnjeg NK Osijek (1945. ili ‘47.), uz povijesnu logiku, legislativa je ovdje od velike pomoći jer pruža konkretan dokaz. Naime, u novom Zakonu o udrugama eksplicitno je navedeno ono što se implicitno (po uzoru na trgovačka društva) u proteklih četvrt stoljeća primjenjivalo na području udruga (odnosno prethodnih "udruga građana") kao modernim ekvivalentima "društvenih organizacija" iz doba socijalizma, a što je posljedica primjene komparativnog (međunarodnog) prava u području civilnog društva. To je regulirano glavom VI. STATUSNE PROMJENE, gdje su opisane promjene koje se navode kao pripajanje, spajanje i podjela udruge. S obzirom da je u našem slučaju sporna pravna posljedica spajanja udruga (odnosno tadašnjih srodnih oblika organiziranog djelovanja sportskih organizacija), članak 40. Zakona navodi:

"(1) spajanje je osnivanje nove udruge na koju prelazi ukupna imovina dvije ili više udruga koje se spajaju... (3) Spajanjem prestaju postojati udruge koje su se spojile, a novonastala udruga smatra se novom udrugom na koju se odgovarajuće primjenjuju odredbe ovog Zakona o registraciji udruge.” Ova formulacija potvrđuje da je, pravno gledajući, spajanjem Slavonije i Bratstva 1947. g. nastao novi pravni subjekt, Fiskulturno društvo Proleter, što ne utječe na tezu da se, tradicionalno gledajući, korijeni Proletera nalaze u nekadašnjem Udarniku, osnovanom 1945. g., a u širem povijesnom kontekstu, nije pogrešno niti ustvrditi da je najugledniji osječki nogometni klub između dva svjetska rata, Slavija, također u određenom smislu bio preteča nositelja kvalitete osječkog nogometnog sporta nakon Drugog svjetskog rata, a to je, dakako, Proleter (potom Slavonija i Osijek).

Povijesni izvori koji smještaju osnutak Proletera u 1945. g. preuzimaju podatak iz vremena bivše SFRJ, kada je (politička) intencija bila da NK Osijek bilježi što duže postojanje, a nije bila zanemariva niti učestala pojava da se osnutak svih društveno-političkih i inih organizacija smjesti upravo u 1945. godinu, kao prijelomnu u nastanku nove države i poretka, zbog uspostave novog režima kao posljedice završetka Drugog svjetskog rata. Stoga se u vremenima totalitarnog ustroja definirani početak nastanka današnjeg NK Osijek (1945. g.) jednostavno prenosio i prepisivao bez ikakve želje (a pogotovo političke volje) za preispitivanjem i eventualnim redefiniranjem nekih, revolucijom utvrđenih, “povijesnih istina”. Vremenski odmak i sagledavanje povijesnih događaja iz puno slobodnije perspektive, koristeći pravnu logiku i njene legislativne institute, bacio je nešto drugačiju, odnosno modificiranu sliku o trenutku stvarnog “rođenja” Nogometnog kluba Osijek, pri tome, naravno, ne zabranjujući ikome drugačije mišljenje i poglede, utemeljene na, nadam se, relevantnim argumentima i dokazima.

Što se tiče uglednog povjesničara Stjepana Sršana, čije visoke domete u povijesnim istraživanjima iz različitih društvenih područja nije moguće zanemariti, bilo bi mi itekako zanimljivo (a pogotovo korisno!) pronaći iole kompleksnije historiografsko ili publicističko štivo iz područja sporta od dotičnog autora, jer se on sportom, uostalom kao i drugi slavonski povjesničari, jako površno bavio, zbog čega bilježimo kronični nedostatak sportske literature u Slavoniji i Baranji iz 20. stoljeća. U tom smislu, za dodatnu edukaciju iz povijesti nogometa na tlu Slavonije i Baranje, a posebice današnje Osječko-baranjske županije, preporučam “Kuću osječko-baranjskog nogometa”, izdanu 2005. g. koja na minuciozan i sveobuhvatan način opisuje razvoj organiziranog nogometa na navedenom području. Ovaj dugoročno stvarani uradak svojim istraživačko-spisateljskim pristupom kao i posljedičnim dosezima u iznošenju na vidjelo brojnih nepoznatih podataka o izgradnji i razvoju nogometa i njegovim povijesnim akterima na našem području, može poslužiti kao svojevrsni putokaz i primjer i drugim nogometnim zaljubljenicima u ulogama publicista i historiografa na putu za otkrivanjem “istine” o nedovoljno istraženim dijelovima i zabludama iz njegove prošlosti.

Dragutin Kerže, novinar i publicist[/blockquote]

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!