Sport / Ostalo

GP Osijek Žito Challenge Cup - Pet dana gimnastičkog spektakla u Osijeku!

GP Osijek Žito Challenge Cup - Pet dana gimnastičkog spektakla u Osijeku!

Nakon što je u 2013. godini prvi put ugostio finalnu završnicu Svjetskog kupa, Osijek će i ove godine okupiti svjetsku gimnastičku kremu na Grand prix Osijek Žito Challenge Cupu. I to prvi put u pet dana žestokog nadmetanja, od 23. travnja kada kreću službeni treninzi pa sve do posljednjeg finalnog dana 27. travnja.

U Osijek dolazi više od 130 gimnastičarki i gimnastičara iz 32 zemlje svijeta - Argentine, Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Brazila, Bugarske, Kanade, Češke, Finske, Velike Britanije, Njemačke, Guatemale, Hong Konga, Mađarske, Izraela, Italije, Latvije, Luksemburga, Monaka, Makedonije, Poljske, Portugala, Sjeverne Koreje, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Švicarske, Slovačke, Švedske, Turske, Vijetnama, te najjača hrvatska reprezentacija u sastavu Robert Seligman, Filip Ude, Marijo Možnik, Andrej Korosteljev, Tomislav Marković, Anton Kovačević, Ana Đerek, Stella Petran, Ema Kajić i Tijana Tkalčec. 

I ove godine hrvatski turnir ima idealan datum održavanja, biti će posljednje veće natjecanje pred Europsko prvenstvo u Sofiji koje će gimnastičarke ugostiti 12-18. svibnja, a zatim gimnastičare 19-25. svibnja. Zato ni ne čudi što u Slavoniju dolazi možda i najjača konkurencija do sada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ona ženska zasigurno nikada jača, jer Osijek će između ostaloga vidjeti rumunsku reprezentaciju predvođenu sjajnom Larisom Iordache i Dianom Bulimar, jedne od najboljih gimnastičarki današnjice. Možda i najveća borba vodit će se na preskoku gdje će nastupiti olimpijska pobjednica iz 2008. Sjevernokorejka Hong Un-Jong, aktualna prvakinja Europe Švicarka Giulia Steingruber, te Larisa Iordache koja je europska viceprvakinja iz 2013.

Muški parter biti će pravi šlager, jer u Osijek stiže aktualni prvak Europe, Izraelac Aleksandar Šatilov, bivši svjetski prvak Nijemac Matthias Fährig i niz drugih zvijezda ove sprave.

Olimpijski prvaci, svjetski i europski pobjednici i hrvatski reprezentativci koji su sjajno otvorili ovu sezonu, garancija su pet vrhunskih gimnastičkih dana u Gradskom vrtu!


Najveće zvijezde u Osijeku

Mitja Petkovšek (Slovenija) – Jedan od najboljih svjetskih vježbača na ručama posljednjih 15-ak godina. Ima dva svjetska zlata (2005. i 2007) i srebro (2002), a na Europskim prvenstvima osvajao je zlato 2000, 2006, 2007. i 2008, srebro 1998, 2002. i 2009, te broncu 2005 i 2012. godine
Matteo Morandi (Italija) – Bronca na karikama na Olimpijskim igrama 2012, bronce na SP 2002, 2003, 2005. i 2010, zlato na EP 2010, srebro 2012, te bronca 2004. i 2013.
Aleksandar Šatilov – (Izrael) – Bronca na tlu na SP 2009 i 2011, zlato na EP 2013, srebro 2011, bronca 2009. i 2012.
Matthias Fährig (Njemačka) – Ekipna bronca na SP 2010, zlato na EP 2010 s timom i na tlu, srebro na tlu 2009, srebro na preskoku 2010, bronca na tlu 2007. i preskoku 2009.
Oleg Stepko – (Azerbajdžan) – Zlato na ručama na EP 2013.
Alberto Busnari (Italija) – Srebro na konju s hvataljkama na EP 2004. i bronca 2002.
Ri Se-Gwang (Sjeverna Koreja) – Bronca na preskoku na SP 2007.
Adam Kierzkowski (Poljska) – Bronca na ručama na EP 2010.
Tomi Tuuha (Finska) – Zlato na preskoku na EP 2010.
Sašo Bertoncelj (Slovenija) – Bronca na konju s hvataljkama na EP 2010.

Larisa Iordache (Rumunjska) – Ekipna bronca na OI 2012, bronca na tlu na SP 2013, zlato s ekipom i na tlu na EP 2012, te na gredi 2013, srebro na gredi 2012. i 2013. u višeboju, preskoku i na tlu.
Giulia Steingruber (Švicarska) – Zlato na preskoku na EP 2013, bronca 2012.
Andreea Munteanu (Rumunjska) – Ekipno srebro s timom na SP 2003.
Diana Bulimar (Rumunjska) – Ekipna bronca na OI 2012, zlato s ekipom na EP 2012, srebro na gredi 2013, bronca na tlu 2013. i na ručama 2010.
Hong Un-Jong (Sjeverna Koreja) – Zlato na preskoku na OI 2008. i bronca na SP 2013.

Hrvatski predstavnici

Robert Seligman (konj s hvataljkama) – brončani na EP 2008.
Filip Ude (konj s hvataljkama) – srebrni na OI 2008, srebrni na EP 2008.
Marijo Možnik (preča) – srebrni na EP 2012.
Andrej Korosteljev (tlo) – brončani na EP juniora 2012.
Tomislav Marković (tlo)
Anton Kovačević (ruče i preča)
Ana Đerek (greda, tlo)
Stella Petran (dvovisinske ruče i greda)
Ema Kajić (preskok)
Tijana Tkalčec (preskok)

[blockquote]Satnica natjecanja

Srijeda, 23. travnja
15.00 Službeni treninzi

Četvrtak, 24. travnja
15.00 Kvalifikacije – tlo, konj s hvataljkama, ruče (muški); preskok, dvovisinske ruče (žene)

Petak, 25. travnja
15.00 Kvalifikacije – karike, preskok, preča (muški); tlo, greda (žene)

Subota, 26. travnja
15.00 FINALE - ruče, tlo, konj s hvataljkama (muški); preskok, dvovisinske ruče (žene)

Nedjelja, 27. travnja
16.00 FINALE - karike, preskok, preča (muški); tlo, greda (žene)[/blockquote]

[important title=Nagradna igra]Organizatori poklanjaju 3 paketa ulaznica za oba finalna dana natjecanja. U komentar upišite SiB.hr me vodi na vrhunsku gimnastiku (drugi krug nagradne igre).

Dobitnici prvi krug: Ivona Opančar, Iva Paljar, Toni Delić

Dobitnici drugi krug: Ana Grbavac, Sandra Mucić i Mirko Milas[/important]  

seligman markovic

[blockquote]Osijek kao uvertira za Europsko prvenstvo u Sofiji!

Danas, 23. travnja u dvorani Gradski vrt održana je i službena tiskovna konferencija 6. izdanja Svjetskog kupa u gimnastici.

Dan uoči kvalifikacija i službenog početka Osijek Grand prixa iz tabora hrvatske gimnastičke reprezentacije stigla je loša vijest. Tomislav Marković, najuspješniji hrvatski gimnastičar na Osijek Grand prixu, koji je u prethodnih pet izdanja pet puta ušao u finale, a osvojio je četiri medalje, možda neće krenuti u šesti pohod. Ozljeda se dogodila u srijedu na parteru u Gradskom vrtu.

"Čuo sam kvrc na treningu, ali kada sam se ohladio odmah mi je natekao palac. Odmah ujutro otišao sam na pregled kod dr. Krpana, napukla mi je koščica u palcu", rekao je Marković koji ipak razmišlja stisnuti zube. "Probati ću s bandažom pa ću vidjeti kako će sve reagirati. Bez obzira što riskiram nastup na Europskom prvenstvu u Sofiji pred domaćom publikom vrijedi stisnuti zube".

Hrvatska će na šestom Osijek Grand prix Žito Challenge kupu imati, osim Markovića, još četvoricu aduta. Filip Ude, nastupiti će na parteru i konju s hvataljkama. Robert Seligman biti će mu konkurent na konju s hvataljkama, dok će Marijo Možnik i Anton Kovačević nastupiti na preči. U ženskom službenom dijelu programa Hrvatsku će predstavljati već iskusna Tijana Tkalčec te Splićanka Ana Đerek i Riječanka Ana Poščić koje će prvi puta nastupiti u Osijeku.

"Nikada još nisam pobijedio u Svjetskom kupu. I uvijek imam tu želju, posebice na konju s hvataljkama. Odlučio sam ove godine nastupiti na dvije sprave, pripremam na parteru vježbu s kojom ću nastupiti na Europskom prvenstvu pa je Osijek idealna prilika za isprobati je", rekao je Ude.

Robert Seligman odlično je ušao u sezonu. Želi i u Osijeku nastaviti niz.
"Na tri prva natjecanja za Svjetski kup ove sezone osvojio sam dvije medalje, jednom sam bio četvrti i trenutačno sam vodeći u ukupnom poretku na konju s hvataljkama. Naravno, želja mi je prije svega plasman u finale, a onda sam se spreman sa svima "pohrvati", rekao je Seligman.

Koliko je Osijek važan u etapi Svjetskog kupa za hrvatske predstavnike i predstavnice svjedoči Tijana Tkalčec. Vrhunskoj gimnastici upravo se u Osijeku vraća nakon godinu dana.

"Da, drago mi je da mi je upravo Osijek prvi Svjetski kup nakon stanke. Koliko mogu? Zglob na ruci još mi nije ozdravio. Želja je pokazati se u najboljem svjetlu u ovom trenutku. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo, ali imam se pravo nadati nastupu u finalu".

Tijana će predvoditi hrvatsku vrstu u kojoj će biti i sasvim mlade 16-godišnjakinje. Ana Đerek, Splićanka i njezina imenjakinja Riječanka Poščić. Đerek je privukla pozornost na sebe nedavnim nastupom na Grand prixu u Ljubljani, gdje je u preskoku osvojila drugo mjesto.

"Bilo bi lijepo to ponoviti, ali nemam tako velika očekivanja. Pa ovo mi je tek drugi nastup na Svjetskom kupu. Za početak, bilo bi lijepo plasirati se u finale".

Riječanka Poščić predstavit će se na tlu i gredi.
"Samo kada bih odradila svoje najbolje vježbe. Pokazati se u svojem najboljem svjetlu."

Ove godine, kažu, ženski dio natjecanja bit će posebno atraktivan pa će naše cure imati priliku natjecati se protiv nekih od najboljih svjetskih gimnastičarki. I one su razlog zbog kojeg vrijedi iduća četiri dana biti u Osijeku. Marijo Možnik i Anton Kovačević kvalifikacije na preči imati će u petak.

Tekst: K. Lacković[/blockquote]

gd press

ude tkalcec

Foto: Zoran Osijek

  

  


Izdvojeno

Reci što misliš!