Sport / Ostalo

Iktusu 10 zlatnih medalja na najvećoj hrvatskoj regati

Iktusu 10 zlatnih medalja na najvećoj hrvatskoj regati

Croatia Open 2014. bilo je 31. izdanje međunarodne regate koja se održava u Zagrebu, a proteklog vikenda na njoj je sudjelovao i osječki Iktus.

U snažnoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj je bilo više od 1.200 veslačica i veslača iz 14 zemalja predstavnici našeg Iktusa osvojili brojna odličja- "palo" je čak deset zlatnih medalja (od čega šest u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji).

Prvoga dane regate zlato u A finalu osvojili seniorski dvojci bez kormilara - Maja Anić/Sonja Kešerac i Ante Janjić/Vjekoslav Kolobarić te studentski osmerac Sveučilišta J.J. Stossmayera. Rezultat 7:19,13 bio je dovoljan Sonji i Maji za prvo mjesto, a iza sebe su ostavile reprezentativke Srbije i Estonije te posadu Jaruna. Vjeko i Ante su uz vrijeme 6:39,65 uvjerljivo pobijedili reprezentativce Srbije i Turske te predstavnike dviju posada Mladosti i Jadrana iz Zadra. Za studentski osmerac Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera veslali su Toni i Mario Kujundžić, Bojan Malić, Antonio Perić, Nedjeljko Rado, Dominik Matijević, Domagoj Petanjak i Mario Milić (korm. Marko Pirić), a njihov pobjednički rezulat bio je 6:13,20 ili gotovo 10 sekundi bolje od drugoplasirane posade zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. U A finalu nastupila je i Mia Drkulec (1xjwa) bila je četvrta (rezultat 8:28,13), a četvrto mjesto osvojio je i Mario Vekić u skifu (6:57,36).

b669f406da78ed7ff1522043cba2115a.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U B finalu Teuta Lea Stojaković bila je prva, David Šain drugi kao i dvojac Antonio Perić/Nedjeljko Rado. Daria i Anđela Ćaćić bile su četvrte (2xjwb) kao i Dino Steiner i Mislav Konjik (2xjmb).

Kadeti su nastupali u grupama- kadetkinje u dublovima, a kadeti u samcima. Dubl Aria Cvitanović/Ozana Prisudaosvojio je zlato te najbolje vrijeme od svih 11 dublova (3:56,59). Čak 41 kadet natjecao se u samcima. Patrik Lončarić osvojilo je zlato uz rezultat 3:52,34 i izveslao ukupno drugi najbolji kadetski rezultat na regati (samo sekundu bolji bio je Jaka Čas iz Dravskih elektrarni Maribor). Anton Lončarić ušao je u cilj u istoj sekundi kao i njegov brat Patrik (3:52,84) te osvojio srebro, a Marko Iža osvojio je broncu u svojoj skupini (3:55,40).

d33d4c51d5245c262990ddf493d22446.jpg

Drugoga dana Croatia Open regate ponovljeni su sjajni rezultati Iktusovih kadeta juniora i seniora. Maja Anić i Sonja Kešerac ponovile su uspjeh iz prvoga dana i osvojile još jedno zlato u svojoj disciplini- dvojcu bez kormilara uz rezultat 7:30,93 te s gotovo četiri sekunde prednosti pobijedile konkurentice iz Veslačkoga saveza Srbije. Prvi je bio i četverac bez kormilara, kombinacija HVS-a, u kojoj je uz Iktusovce Antu Janjića, Vjekoslava Kolobarića i Stjepana Pirića bio Zadranin Marin Begović, a rezultat je bio 6:04,34 što je za 6 sekundi bilo brže od najboljeg srbijanskog i 7 sekundi od turskog četverca. Briljirale su i juniorke Teuta Lea Stojaković i Mia Drkulec u dvojcu na pariće, što im je još jednom otvorilo vrata naše juniorske reprezentacije. Teuta i Mia ostvarile su rezultat 7:43,06 te nadmoćno svladale najbolje juniorke Estonije i Slovenije.

dedb6b5ac69e13804332d2dc3bcf031c.jpg

Prvi put zajedno su u dvojcu na pariće nastupili David Šain i Mario Vekić, također kao kombinacija HVS-a te osvojili drugo mjesto, što je odličan rezultat s obzirom na činjenicu da su Mario i David prvi put zajedno sjeli u čamac tek prije nekoliko dana. Rezutat im je bio 6:59,32 što je manje od tri sekunde zaostatka iza pobjednika utrke- reprezentativaca Estonije. Vekić je izjavio kako u budućnosti želi veslati sve, odnosno sve osim samca iz kojega nije izlazio posljednjih pet godina. Očekivalo se kako će Mario nastupiti u Iktusovom četvercu bez kormilara, no kako nije mogao veslati dvije vremenski bliske utrke u četverac je ipak ušao Marin Begović. Zapažen rezultat ostvario je i četverac na pariće mlađih juniora u kojem su veslali Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan i Mislav Konjik. U A finalu bili su treći i osvojili brončanu medalju s rezultatom 7:06,06 što je bilo 7 sekundi slabije od pobjedničke prve posade Trešnjevke, a od Iktusovaca su "za dlaku" bili brži i juniori Croatije. I u drugom danu Croatia Opena rezultati Iktusovih kadeta bili su odlični, no oni se nisu borili za A, B ili C finale nego su medalje osvajali po grupama. Kadetkinje su nastupale u konkurenciji 21 veslačice, a Aria Cvitanović došla je "na svoje" u skifu te još jednom nadmoćno pobijedila konkurentice u svojoj grupi i osvojila zlato te pojedinačno najbolji rezultat od 4:26,51. U svojoj skupini Ozana Prisuda bila je treća (4:41,07), a u svojoj najnovija kadetkinja Petra Sanseović druga (4:36,43). Kadeti su veslali u dublovima (ukupno 22 dubla u 4 skupine). Uvjerljivo su pobijedili Iktusovi Patrik i Anton Lončarić rezultatom 3:33,98 što je bilo, osim u njihovoj skupini, i najbolje vrijeme među svim kadetskim dublovima.  

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!