Sport / Ostalo

U 2015. osječki sport siromašniji za 6 milijuna proračunskog novca

U 2015. osječki sport siromašniji za 6 milijuna proračunskog novca

Osječki sport u 2015. godini na raspoloaganju iz gradskog proračuna će imati oko 6 milijuna kuna manje nego što je to imao u ovoj godini. Sa smanjenim proračunom grad je prisiljen štedjeti,   a najveća ušteda u javnim potrebama za sport napravljena je u stavci gospodarenja, gradnje, korištenja i opremanja sportskih objekata. Ostatak su smanjena davanja  savezima, klubovima i udrugama. Najveći gubitnik je NK Osijek, koji će u idućoj godini dobiti čak 800 tisuća kuna manje (ukupno 900 tisuća).

VK Iktus dobit će 50 000, Gimnastičko društvo 62 000, Aletski klub Slavonija Žito 14 000, Plivački klub Osijek 16 000.

I odbojkaši MOK Mursa Osijek dobiti će 260 tisuća kuna manje nego u proetkeloj godini. Od klubova iz prvog razreda nakon Murse najviše su stradali Košarkaši klub Osječki sokol i Rukometni klub Osijek (muškarci), koji su u novoj preraspodjeli ostali bez 120 odnosno nešto više od 100 tisuća kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No neki ćedobiti  više. Tako će GSD Osijek 1784 u sljedećoj godini dobivati 160.000 kuna više, a među onima koji su najviše napredovali su Dizački klub Slavonija (89.000) i MNK Osijek Kelme (41.500).

Jedan od većih gubitnika je ickboxing klub Sveti Duh (74.000 kuna), ali za njih postoji objašnjenje. Naime, Luka Šimić osvojio je naslov europskog prvaka nakon što je zaključeno bodovanje, pa će se ta titula osjetiti u proračunskom novcu tek za 2016. godinu (slično kao s osvajanjem Svjetkog kupa gimnastičara Tomislava Markovića i Roberta Seligmana).

U trećem kvalitetnom razredu najveći pad doživio je Hrvački klub Osijek, koji je od najveće dotacije stigao do najmanje. Razlog tomu je što je Međunarodna hrvačka organizacija (FILA) ukinula grappling kao sportsku granu pa se oni uglavnom bave MMA borbama, koje su također nepriznate kao sport, a HOO je odbio primiti u svoje članstvo pankration savez, stoga Hrvačkom klubu Osijek upitno postaje i samo članstvo u Zajednici sportskih udruga grada Osijeka.

Novi proračun ne predviđa ni pomoć organizaciji mnogih amaterskih turnira i natjecanja koje je grad podupirao u 2014., ali za tu je namjenu predviđen iznos od 100.000 kuna, kojima će Grad i dalje pomagati u organizaciji tih događaja, ali uz prethodno očitovanje Zajednice sportskih udruga grada Osijeka.

Izvor: Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!