Sport / Ostalo

TK Osijek do novih poom zvanja

TK Osijek do novih poom zvanja

Dana 25.01.2015. u prostorijama OŠ Ive Andrića u Zagrebu odrzano je polaganje za majstorske pojaseve u taekwondou od 1. do 4. DAN-a.

Polaganju je pristupilo ukupno 161 kandidat, od kojih nije zadovoljilo znanjem njih 60. Za 1.poom pristupilo je 84 kandidata, ispit nije zadovoljilo njih 36, za 2.poom 15 kandidata od kojih je palo 5 i  za 3.poom 1 kandidat koji je pao,te 36 za 1.dan od kojih je 16 palo na ispitu, za 2.dan 16 kandidata od kojih ispit nije zadovoljio jedan kandidat, za 3.dan 8 kandidata od kojih ispit nije zadovoljio jedan kandidat i  za 4.dan jedan kandidat koji je položio.

Taekwondo klub Osijek dolazi s pet kandidata za poom zvanja, Ana Jerković i Patrik Grgić za 1.poom i Lucija Bede, Borna Kufner i Filip Zahirović za 2. poom. Naime, poom je izraz za nositelja crnog pojasa koji polaže prije 15.god života, pa se u taekwondo žargonu kaže dječji crni pojas. Razlika od DAN zvanja ne postoji, osim što pri polaganju zbog anatomije i fiziologije dječjeg organizma, poom polagaći su pošteđeni lomljenja dasaka pri zadanim tehnikama.

Da cijelokupno polaganje nije šala, pokazuje i sama statistika. Od ukupnog broja polagača za poomove i danove njih 37% nije zadovoljilo kriterij komisije u sastavu Anđelko Vučenik 8.DAN, Mladen Uskok 6.DAN, Juraj Kralj 6.DAN i Viktor Romančuk 6.DAN, zbog nedovoljno čvrste i pravilne tehnike, nerazumjevanja formi (zadana borba s zamišljenim protivnikom) te nepravilnih samoobrana ili nedovoljne čvrstine prilikom lomljenja tvrdih predmeta za dan zvanja.

Taekwondo Osijek prema kriterijima četveročlane komisije Hrvatskog Taekwondo Saveza zadovoljava sve kriterije te kući se vraća s pet  novih poom pojaseva!

[blockquote]Zanimljivost na ovom polaganju je izazvala Ana Jerković. Naime Ana je teški srčani bolesnik koja je našla snage da se upusti u avanturu zvanu taekwondo. Evo kako je to bilo u kratkim crtama.

U klub je došla u pratnji brata koji je počeo trenirati, ostajala je i gledala šta se radi na treningu , gdje je izjavila da bi i ona željela trenirati. Roditelji su joj objasnili rizike treniranja obzirom da je srčani bolesnik, ali ona je bila ustrajna. Tada dolazi na razgovor sa trenerom Damirom gdje joj  roditelji objašnjavaju situaciju i  gdje trener kaže da je voljan da odradi treninge po posebnom  programu s Anom ali uz dozvolu i stalni nadzor njenog kardiologa i tako je Ana krenula u avanturu zvanu  taekwondo. U početku se sa njom radilo individualno, kada se umorila stala je i odmorila, polako je počela sve više i više sudjelovati na treningu , počela je polagati za pojaseve  da bi sada došlo vrijeme da Ana ide polagati za crni pojas 25.01.2015. u Zagrebu.

Ana u taekwondo-u radi  vježbe  zagrijavanja, istezanja  i forme, ona ne radi  sportske borbe kao ostali njeni prijatelji iz kluba, čak i odlazi na natjecanja iz formi.

Njena povijest bolesti ide od samog rođenja kada se rađa sa složenom srčanom greškom te odmah biva prebačena u Linz na operaciju, početkom 2004 god., poslije te operacije 2010 g. uslijedila je još jedna operacija  također u Linzu.
Ana je i članice udruge  Veliko srce malom srcu iz Zagreba koja ima podružnicu u Osijeku .

Ana je  jedina djevojčica sa srčanom bolesti koja se bavi taekwondom i da je došla do polaganja za crni pojas i položila. [/blockquote]

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!