Sport / Ostalo

Troje Iktusovaca u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske

Troje Iktusovaca u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske

Nakon odličniih rezultata na daljinskoj regati te na jučerašnjoj regati - 3. utrci Veslačkog kupa Miljenka Finderlea na zagrebačkom Jarunu Iktusovi juniori Teuta Lea Stojaković, Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan zaslužili ulazak u hrvatsku juniorsku reprezentaciju i trebali bi putovati u Rio de Janeiro na Svjetsko veslačko prvenstvo za juniore. Trener Krešimir Ižaković očekuje kako će najmanje troje Iktusovih seniora također na SP u Francuskoj u kolovozu.

O nastupu Iktusovih juniora i seniora na početku ovogodišnje sezone natjecanja danas je na Radio Osijeku govorio voditelj sportskog odjela Iktusa, odnosno glavni trener Krešimir Ižaković. Spomenuo je kako su na 3. kup regatu M. Finderlea trebali ići svi mladi Iktusovi veslači, no zbog nedostatka novca u klubu na samom početku sezone nije bilo moguće osigurati prijevoz i smještaj za brojne posade tako da ih je u Zagrebu bilo samo osam. Među njima skifistice Sonja Kešerac (SŽ) i Teuta Lea Stojaković (JŽA), skifisti David Šain, Vjekoslav Kolobarić i Dino Belić (svi SM), juniorski dvojac bez kormilara Ivan Ante Grgić-Krešimir Forjan, juniorski dvojac na pariće Dino Steiner-Robert Juriša te kadetski dubl Vedran Steiner-Dominik Halilović.

Nakon što je prije dva tjedna juniorka Teuta Lea Stojaković pobijedila na daljinskoj regati na 8.000 metara učinila je isto jučer na Jarunu i to u konkurenciji seniorki te pobijedila rezultatom 8:00,78 čime je učvrstila poziciju najbolje hrvatske juniorke te osigurala mjesto u hrvatskoj juniorskoj reprezentaciji koja bi mogla otputovati ove godine u Rio de Janeiro na Svjetsko juniorsko prvenstvo koje se održava na stazi na kojoj će sljedeće godine veslati najbolji veslači na Olimpijskim igrama. U Rio bi mogla još dvojica osječkih juniora u dvojcu bez kormilara Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan koji su također nakon pobjede na daljinskoj regati prije dva tjedna učvrstili svoju poziciju te i jučer bili prvi uz rezultat 7:18,89.

Teuta Lea Stojaković

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U utrci ženskih samaca druga je bila Valentina Plejić iz Mladosti, a treća naša Sonja Kešerac sa 16,32 sekunde zaostatka za Teutom Leom Stojaković. Seniori David Šain i Vjekoslav Kolobarić osvojili su peto, odnosno šesto mjesto među samcima u utrci u kojoj je dominirao nakon ozljede oporavljeni Damir Martin (Trešnjavka). Martin je odveslao utrku superiorno uz rezultat 6:56,34 te iza sebe ostavio Martina Sinkovića, Valenta Sinkovića, Luku Radonića te spomenute Šaina i Kolobarića. Dino Belić bio je u ukupnom poretku deveti (treći u B finalu). Juniori u dvojcu na pariće Dino Steiner i Robert Juriša bili su treći s vremenom 7:23,89 iza posada Mladosti (7:20,81) i Trešnjevke (7:18,81). Kadeti Dominik Halilović i Vedran Steiner bili su drugi uz vrijeme 3:59,18 (na 1000 metara), 3,54 sekunde iz najbolje posade Croatije.

grgicforjan2015

Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan

"Talent, upornost i rad Teute Stojaković su se isplatili i dokazala je kako je vrhunska veslačica", rekao je Krešimir Ižaković čestitajući na odličnim rezultatima na početku sezone. Dodao je kako će očito biti još napretka u Teutinom veslanju i uvjeren je da pred njom stoje još bolji rezultati i veće brzine koje će ju definitivno odvesti na SP u Rio de Janeiru, na stazi na kojoj će sljedeće godine veslati olimpijci. "Teuti se priključio novooformljeni dvojac Grgić-Forjan koji su ostali na reprezentativnim pripremama u Zagrebu zajedno sa seniorima", rekao je Ižaković te dodao da su seniori "malo podbacili jer očito nije bio njihov dan", ali je uvjeren da će i oni nakon ovog podbačaja nastaviti s uspješnim treninzima i izveslavanju norme koja će ih odvesti na seniorsko svjetsko prvenstvo koje se u kolovozu ove godine održava u Francuskoj. Ižaković podsjeća kako je Iktus poznat po vrsnim mladim veslačicama i veslačima koji nastupaju na velikim svjetskim natjecanjima te se nada kako će unatoč teškim vremenima za sport biti razumijevanja lokalne zajednice i da će biti dovoljno novca kako bi se djeci omogućilo normalno treniranje i pripreme jer je ovo što se sada događa vrlo iscrpljujuće i za veslače i za njihove trenere. Ne otkrivajući detalje Ižaković je najavio i neke nove kombinacije u kojima će Iktusovi seniori nastupiti pripremajući se za međunarodna natjecanja, a prve takve kombinacije moći će se vidjeti već za dva tjedna na Jarunu, na međunarodnoj regati Croatia Open na kojoj sudjeluju najbolji veslači iz našeg okruženja. Uvjeren je kako će nakon pronalaženja najboljih kombinacija na početku sezone najmanje troje Iktusovih seniora biti spremno krenuti u kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u kolovozu na kojem se "hvataju" i prve norme za Olimpijske igre.

Ižaković je posebno istaknuo čvrstu volju Sonje Kešerac da ostvari svoj životni san, a to je nastup na olimpijskim igrama. Nada se kako će Sonja, nakon što je njena partnerica Maja Anić odustala od veslanja, uspjeti pronaći drugu partnericu ili ekipu u kojoj će moći pokazati svoju vrijednost i otići u Rio de Janeiro. Iako je još uvijek rano bilo što predvidjeti i prognozirati, Ižaković smatra kako i za svjetsko prvenstvo i za olimpijske igre šanse imaju i Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić jer će svi oni pokušati dostići olimpijsku normu.

Fotografije: www.vsz.hr (Veslački savez Zagreba)
Tekst: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!