Sport / Ostalo

Vukovar Classic Open 2015 oduševio natjecatelje i posjetitelje

Vukovar Classic Open 2015 oduševio natjecatelje i posjetitelje

'Međunarodno prvenstvo', 'Otvoreno prvenstvo Hrvatske', tim su riječima sudionici natjecanja Vukovar Classic Open 2015. govorili o svojim uspjesima na ovom natjecanju. Iza kulise natjecanja, u svlačionicama natjecatelja mogle su se čuti pohvalne riječi o jednom izuzetnom natjecanju u gradu na Dunavu.

„Vukovar Classic Open 2015.“, međunarodno powerlifting i bench press natjecanje održano je u Vukovaru 25. i 26. travnja a brojem sudionika premašilo je sva očekivanja organizatora. Od prijavljenih 87 natjecatelja, na ovom natjecanju sudjelovala su 84 natjecatelja kroz dva dana. Brojnošću natjecatelja, ali prije svega kvalitetom i rezultatima natjecanje u Vukovaru doista poprima epitete međunarodnog prvenstva sa sudionicima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Slovačke. Također iznenađuje i jako dobra posjećenost gledatelja koji su svjedočili najvećim liftovima ikad viđenim u Hrvatskoj u powerliftingu.

Motivima vučedolske kulture otisnutim na diplomama za natjecatelje, domaćin ovog natjecanja, Powerlifting klub „Adamas“ želio je na simbolički način povezati sve krajeve kojima se prostirala vučedolska kultura i u tome je i uspio. Na svojim mrežnim stranicama domaćin objašnjava nastanak svojeg imena:

„U antičkoj Grčkoj riječ adamas označavala je postojanost, trajnost i nesalomljivost ... prvaci se ne rađaju – oni se stvaraju. Ako se talenat ne njeguje i ne kali, ostaje zatočen. Mi ćemo raditi na buđenju i razvoju sportskih potencijala u powerliftingu. Značenje riječi adamas je impregnirano i u dušu našeg grada Vukovara, svjedoka mnoštva društvenih, političkih i gospodarskih promjena. PLK Adamas će svojim radom promovirati vrijednosti koje nosi simbolika njegova imena kao i duh snažnog i neuništivog Vukovara.“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo se u ovom duhu i odvijalo natjecanje u Vukovaru.

Inače, natjecanje Vukovar Classic Open 2015. uvršteno je u službeni protokol obilježavanja Dana Grada Vukovara te je samo otvaranje proteklo u svečanom tonu. Uz uvodnu riječ organizatora i obraćanje predsjednika Hrvatskog powerlifting saveza g. Danijela Škopeca, natjecanje je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Vukovara, gđa Ana Živanović.

Prvog dana natjecanja nastupili su powerlifteri u dizačkom troboju. Sportski i organizacijski znatno zahtjevnije natjecanje u čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju počelo je nastupom natjecateljica. Po broju sudionica ovo natjecanje je najbrojnije ikad održano u Hrvatskoj te se možemo upitati je li slabiji spol zaista slabiji, jer svojim rezultatima ove dame bi posramile mnoge muškarce.

Pobjednica juniorsko kadetskih kategorija je predstavnica domaćina, PLK Adamasa, Tea Stojšić a u seniorskoj konkurenciji najbolja je Patricia Januš, PLK Body Art iz Požege. Pobjednica veteranki je Angelina Matijašević, PLK Adamas.

Rezultati koje su postigli muškarci su iznad svih očekivanja, pogotovo u juniorskoj konkurenciji. Juniorima su prethodili kadeti kod kojih je najbolji bio Filip Vadljević, PLK Virovitica.
Prva tri mjesta među juniorima pripala su gostima. Ukupni juniorski pobjednik, Vladimir Bulatović iz Kikinde, s impesivnih 815kg u totalu postigao je najbolji europski rezultat ove godine u okviru IPF natjecanja. Čučanj od 280kg, bench press od 215kg i mrtvo dizanje od 320kg odrađeni su besprijekorno i s lakoćom. Ovi liftovi u Hrvatskoj na službenim natjecanjima još nisu viđeni i posjetitelji mogu biti zadovoljni što su uživo vidjeli ono što se rijetko viđa i na Internetu.
Drugi je bio Saša Bulaja, klub ABA Sombor, s totalom od 735kg, inače trećim europskim rezultatom ove godine u ovoj kategoriji. Treći junior je Aleksandar Arbutina s totalom od 682.5kg što je izuzetan rezultat za kategoriju do 105kg, inače peti rezultat u Europi ove godine.
U seniorskoj konkurenciji pobjednik ne dolazi iz najtežih kategorija kao obično, nego iz jedne od najlakših, za naše prilike. Neven Ćuk, PLK Maksimum Pitomača, kategorija do 74kg, ukupni je seniorski pobjednik s totalom od 550kg i s najviše Wilksovih bodova koji u konačnici odlučuju pobjednika. Drugi je Davor Petrik, ABA Sombor, podignutih 620kg u kategoriji do 93kg a treći je bio teškaš Pero Prakljačić, the Gym Vrbovec, s totalom od 670kg.
Apsolutni pobjednik natjecanja u powerliftingu je Vladimir Bulatović.

U klubskom poretku prva dva mjesta pripadaju vukovarskim klubovima, Vukovaru i domaćinu Adamasu s istim brojem bodova.

Video:

Drugog dana natjecanja, u nedjelju, nastupili su benčeri. Bench press, najpopularnija teretanska vježba i disciplina powerliftinga privukla je u Vukovar rekordan broj natjecatelja do sada u Hrvatskoj.

Također, kao i prvog dana, natjecanje su otvorile dame. Juniorsko-kadetska pobjednica je Doris Lončar, PLK Ultimate Đurđevac. Đurđevačka ekipa je inače bila najbrojnija na natjecanja, uz natjecatelje došli su i ostali gosti, autobusom. Ekipi iz Đurđevca uručena je i stoga posebna nagrada, plaketa s reljefnim otiskom motiva Vukovara.

Neprikosnovena vladarica klupe u hrvatskom bench pressu je seniorska, ujedno i ukupno pobjednica ženskog bench pressa Katica Medak, PLK Gmax Gradec, s povijesnih 105kg na benchu. Prvi put pređena brojka 100 za žene je izuzetan rezultat, a ostvarenih 105kg je apsolutni rekord Hrvatske.

Video:

Druga je bila sjajna Ružica Martinić, PLK Srele Brutal Team Oroslavje s novim hrvatskim rekordom od 64kg. Gospođa Ružica teži manje od 52kg, nastupa kao veteranka i njeni sportski rezultati u kontinuitetu mogu biti primjer djevojkama i ženama. Treća seniorka, i treća ukupno je bila Ljiljana Asodi Mazurek, PLK Adamas, također s novim hrvatskim rekordom od 67.5kg.

Kod muškaraca, među kadetima je najbolji Lovro Gmaz, PLK Srele BT. Najbolji junior je Hrvoje Rogić, PLK Rux Gospić. U seniorskoj konkurenciji najviše bodova ali i najveći potisak s klupe ima Davor Franjković iz Subotice, s podignutih 210kg u kategoriji do 105kg. Prelaženje brojke 200 na benchu se rijetko viđa u Hrvatskoj, pogotovo u ovoj težinskoj kategoriji. Drugi je bio Damir Mlinarić, PLK Srele BT, a treći Mato Obšivač, PLK Ultimate.

Konkurencija u veteranskim kategorijama je bila brojna, pobjednik je Miroslav Vlačinić, PLK Vukovar, ispred Branka Suzića, PLK Gmax Gradec. Treći je bio predstavnik kluba Bull Strong Zemne iz Slovačke, Jan Mega. Inače iz Bull Strong kluba je došla i Tatiana Magulova koja je među ženama bila ukupno četvrta.

U posebnoj dizačkoj majici za bench press nastupio je Saša Deak iz Đurđevca te je dobio posebnu nagradu za promociju equipment bench pressa u Hrvatskoj.

U kategoriji osoba s invaliditetom pobjednik je Damir Belobrk, Ultimate Đurđevac.
U klubskom poretku u bench pressu domaćin PLK Adamas iz Vukovara je zauzeo četvrto mjesto a PLK Vukovar drugo. Među klubovima se dogodila zanimljiva situacija jer faktički pet klubova dijeli prvo mjesto, a redoslijed je određen pomoći Wilksovih koeficijenata.

Kompletni rezultati: http://gmax.hr/vukovar_classic/

Vukovar Classic Open 2015. dao je 19 novih hrvatskih rekorda u bench pressu te 25 u powerliftingu čime je, rezultatski gledano, ovo natjecanje jedno od najkvalitetnijih u Hrvatskoj ikad. Od 44 rekorda u powerliftingu i bench pressu zajedno, čak polovicu su ostvarili dizači vukovarskih klubova, domaćina PLK Adamasa i PLK Vukovara što ukazuje da powerlifting na prostorima naše županije ima izuzetni potencijal i da se nastavlja duga tradicija powerliftinga na ovim prostorima.

Također, posjećenost je bila izuzetna, navijačka atmosfera rijetko viđena u ovom sportu. A nastup vukovarskih gimnastičarki iz kluba 'GyMix 5 in 1' oduševio je sve nazočne.
Ukupno gledano, kakvo je bilo natjecanje? O tome govore natjecatelji:

"Stvarno ste napravili odlično takmičenje. Čestitke cijeloj ekipi. Ako bude sve po planu i bez problema vidimo se opet Vukovaru. Takmičenje za pamćenje, takmičenje za ponoviti.!" - Branko Suzić, Celje

"Nakon povratka želim reći da je iza nas još jedno natjecanje s kojeg se vraćamo prepuni prekrasnih dojmova. Vukovar i Borovo su priča za sebe i ponosni smo što smo sudjelovali na natjecanju upravo tamo... Čestitke od srca na organizaciji, toplini kojom smo primljeni i svemu ostalom organizatoru Powerlifting Klub Adamas i jednoj jedinoj i neponovljivoj Snježani Vencler. Puno sportskih i životnih uspjeha u daljnjem radu od sveg srca žele vam Vrbovčani Andrea i Siniša i naravno vidimo se opet " - Siniša Križan, Vrbovec

"Od Powerlifting kluba Srele brutal team za Snježanu Vencler i Powerlifting klubu Adamas zahvala od srca na lijepom dočeku, savršenoj organizaciji natjecanja, korektnom poštenom suđenju, trudu svih Vas da sve prođe u najboljem redu!... Hvala na svemu..." - Ružica Martinić, Oroslavje

"Hvala na gostoprimnstvu i svemu odlični domaćini, odlična organizacija i atmosfera!. Pozdrav od mene i Tatiane"- Jan Mega, Zemne Slovačka

"Hvala na gostoprimstvu i divnoj organizaciji, doćemo opet!" - Jovan Mastilović, Sombor

U Vukovaru je ovog vikenda sport probio svoje granice, u biti sport je bio ono što olimpizam i nalaže, slavlje duha i tijela, a ovdje je, usudim se reći, duh nadvladao, i to onaj stari vukovarski duh domaćinstva i gostoprimstva, jednog zajedništva bez obzira tko od kuda dolazi.

Vukovar je ovog vikenda bio grad dostojanstva i ponosa, ovjenčan sportskom aureolom.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!