Lifestyle / Studentski kutak

Studentski ispitni stres - kako ga pobijediti

Studentski ispitni stres - kako ga pobijediti

Stres je uobičajeno, svakodnevno iskustvo mnogih i možemo ga definirati na razne načine, no ovih dana posebno je izražena jedna vrsta stresa koja se uvukla pod kožu mnogim studentima, a to je takozvani - studentski predispitni stres.

studenti stres 495
Nagla promjena težine, podočnjaci, tjeskoba,depresija, krivnja pa čak i ravnodušnost pokazatelji su kako su naše tijelo i um izloženi stresu. Čitajući različita tumačenja stresa saznali smo kako stres ne izaziva situacija, već sama procjena pojedinca koji odlučuje na koji način će na njega utjecati određeni događaj. Što dovodi do zaključka kako samo načinom razmišljanja možemo puno pripomoći sami sebi pri odbacivanju stresa.

No, vratimo se studentima. Studentsko doba obilježeva velik period našega života te iako neki kroz njega prolaze s lakoćom, dokazano je kako je za većinu mladih studiranje vrlo stresno razdoblje. S druge strane mnogi kažu kako je studentsko doba najbolje razdoblje u životu - sve što trebamo je učit i živjeti. Može se reći kako smo na prijelazu između mladenačkog i odraslog stila života.

studenti stres 3 495

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom četverogodišnjeg studiranja, uzmemo li prosječan broj godina boravljenja na fakultetu, svuda oko nas javljaju se stresne situacije i pitanja. Hoćemo li položiti ispit, upisati godinu, kako ćemo ju platiti, želimo li stvarno studirati ono što smo odabrali, hoćemo li naći posao, gdje ćemo živjeti, što će o nama misliti roditelji te mi sami, želimo li otići iz grada i imamo li mogućnosti, s kim ćemo živjeti i hoće li biti podnošljivo, trebamo li raditi i studirati te kako se općenito uklopiti i snaći, biti dobar student i imati društveni život??!

Za početak, ne brinite se! Niste jedini! Sve što prolazi vašom glavom prolazi i glavama još mnogi studenata oko vas. Problemi se razlikuju, no posljedica stresa je jednaka. I zato pokušajte razmišljati izvan okvira koje nam postavlja današnje društvo i osloboditi se stresa svojim pozitivnim razmišljanjem.

studenti stres 4 495

Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi mogli biti korisni svakome studentu u idućih nekoliko tjedana...

1. NE ODUSTAJTE

Ne kaže se bez razloga "Fakultet završavaju uporni, a ne pametni". Iako ste sigurno bezbroj puta čuli ovu poslovicu te vam već izlazi na uši ipak ima nešto u njoj. Za početak, pokušajte ju i upotrijebiti. Jedan od od trenutaka u kojima bi vrlo rado dignuli ruke od svega je padanje ispita unatoč uloženom trudu. Događa se svima. Ne krivite baš uvijek sebe, uložite trud i bez obzira na sve ne odustajte. Potražite primjere među drugim studentima i vidjet ćete da su puno bolje prošli oni koji su uporno iskakali pred oči profesora - naravno s određenom dozom znanja.

2. NAUČITE UČITI

Kampanjci i redoviti studenti - podjela koja u studentskom riječniku nije strana. Jedni se bolje snalaze, drugi ponekad bolje prolaze. U svakom slučaju najbolje je imati od oboje po malo. Ne zaboravite da fakultet nije škola te da se broj stranica, vokabular i materija dvostruko povećavaju pa vam je za pripremu jednog ispita potrebno i puno više vremena nego u srednjoj. Što prije ovo shvatite, biti će vam lakše.

3. NE ZABORAVITE SE DRUŽITI

Uz izlaske i ispijanje kava sa svojim najbližim prijateljima, pod druženje ovdje mislimo i na druženje s ekipom koja pohađa isti fakultet kao i vi. Pošto mnogi smatraju kako su neka od predavanja nepotrebna i na faksu borave minimalno, ekipa vam nikako ne može odmoći. Vrlo je bitno znati što se događa. Kakav je profesor, što od vas traži, iz koje skripte učiti... Bez poznanika na fakultetu vaš stres bi mogao biti još i veći.

4. SMANJITE STRES U SVOM ŽIVOTU

Opustite se. Što god se loše dogodi, uvijek postoji rješenje. Nitko od vas ne traži da učite 24 sata na dan. Razmišljajte pozitivno i ne dopustite da okolina utječe na vas. Ipak je to vaš život i vaša odluka. Ne podcjenjujte se zbog drugih i usmjerite se na to da sve što radite u vezi fakulteta utječe na vas, a ne na druge. Također usporite! U napetom stanju slabije pamtimo, a opada nam i kovcijent inteligencije.

5. MAKNITE SE S FACEBOOKA

Da,da vjerovali ili ne većina studenata više vremena dnevno provede za Facebookom nego za knjigom. Pošto živimo u takvom vremenu, možemo shvatiti koliko je teško makniti se i ne dopustiti da nam sitnicama odvlači pozornost. No pokušajte, na kraju krajeva, Facebook nigdje neće pobjeći dok vaše ocjene i uvjet možda i hoće. Dugoročno gledano, isplati se smanjiti njegovo korištenje.

6. BAVITE SE FIZIČKOM AKTIVNOSTI

Vježbajte, pojedite voće i izađite na svjež zrak. Ne moramo puno pojašnjavati zašto je ovo bitno i zdravo. Promjenu možete osjetiti i sami.

7. NE DOPUSTITE DA VAS GODINE STUDIRANJA OBESHRABRE

Jedan od važnijih uzroka stresa kod studenata izazivaju upravo godine studiranja. Padnemo li godinu nismo više sa svojim prijatljima, dolazimo u novo okruženje, osjećamo se manje vrijedno, strahujemo koliko će nam godina proletjeti na faksu, dovodimo se u neugodne situacije laganjem kako netko ne bi mislio loše o nama i sami sebi stvaramo sve veći pritisak.
Promjenite razmišljanje. Nije ni to tako strašno i dogodi se svima. Naučite nešto iz toga, nemojte se previše opustiti, ali iskoristite to vrijeme i kako bi ponovo napunili baterije.

8. NOVČANA SITUACIJA

Plaćanje studiranja postaje sve veći problem. Financijska situacija kod mnogih nije na razini s kojom bi mogli platiti studiranje. Ako želimo nešto više, ponekad nas upravo to spriječava u naumu. Nedoumice koje su nastale na fakultetima donošenjem novih propisa, frustriraju i utječu na stres mnogih. Pošto ne možemo učiniti puno kako bi utjecali na to, usmjerimo se na ono što možemo promijeniti. A to je naš odnos prema učenju i studiranju. Ipak je fakultet obaveza koju smo sami odabrali. A što se tiče financija, ne preostaje nam ništa drugo nego nadati se da će i na tom području u hrvatskom školstvu uskoro svanuti sunce.

I za kraj ne zaboravite - Sve se može kad se hoće!

Tekst: M.Čulo (SiB.hr)
Foto: SiB.hr, Vitamedzona


Izdvojeno

Reci što misliš!