Lifestyle / Studentski kutak

Studentski stanovi - kako izbjeći zamke

Studentski stanovi - kako izbjeći zamke

Osijek je uz sve svoje karateristike poznat i kao studentski grad. Smješten u srcu Slavonije idealno je mjesto za studentski život. Uz velik izbor fakulteta, smjerova, studentski kampus, mjesta za izlaske i sam izgled grada općenito - reklo bi se kako imamo sve...  

Osijek je uz sve svoje karateristike poznat i kao studentski grad. Smješten u srcu Slavonije idealno je mjesto za studentski život. Uz velik izbor fakulteta, smjerova, studentski kampus, mjesta za izlaske i sam izgled grada općenito - reklo bi se kako imamo sve. Baš zbog toga sve više studenata je u potrazi za smještajem. Kapacitet studentskog doma je velik, no ne toliko velik kako bi primio sve koji žele boraviti u njemu. Mnogim studentima ne preostaje ništa drugo nego okušati sreću u traženju stana za najam.

stanovi stud 495 3

Po pričama mnogih studenata koji nisu iz Osijeka, teško je pronaći dobar stan s normalnom cijenom, a još teže je pronaći stan u kojem ćete boraviti sve godine studiranja. Javljaju se raznorazni problemi: od skupoće najma, lažnih oglasa, nepodnošljivih cimera, do podvaljivanja stanova u kojima su uvjeti za život nemogući.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponuda je ogromna. Od internetskih oglasa do ručno napisanih papirića ovješanih na faksu s natpisom "Iznajmljujem stan" ili "Tražim cimera/cimericu". Iako studenti ne moraju pristati na nepovoljne uvjete zbog velikog izbora, tu su mnoge zamke koje ne vide i plaćaju ono što i nije u cijeni.

stanovi stud 495 2

Evo kako izbjeći neke od njih...

1. CIJENA

Može se reći kako je cijena najbitniji element u izboru stana. Uz troškove studiranja, samački život je luksuz pa mnogi žele proći što je jeftinije moguće pod uvjetom da imaju normalne okolnosti za boravak u stanu. Cijene su različite, na periferiji grada nešto jeftinije u centru skuplje. No na kraju krajeva svaki stanodavac proizvoljno bira cijenu oslanjajući se više na izgled i unutrašnjost stana nego na lokaciju. Prije nego što kažete "DA" pregledajte stan, raspitajte se tko snosi troškove popravka sitnih kućanskih stvari, što sve ulazi u cijenu, kolike su režije i u kojem roku stanodavac očekuje da nešto platite.

2. RAČUNI

Provjerite jesu li svi prijašnji računi plaćeni, ako koristite internet koristite onaj koji je na vaše ime, također provjerite jesu li brojila za vodu i struju ispravna.

3. KUĆNI LJUBIMCI

Kućni ljubimci su u stanovima koji se iznajmljuju više iznimka nego pravilo. Rijetko koji stanodavac dopušta da se uz vas useli i kućni ljubimac. Stoga provjerite što misli o tome te kakva su pravila.

4. DOZVOLJENO PUŠENJE?

Vjerovali ili ne, mnogi stanodavci vode računa i o ovome pa prije nego nešto potpišete ili se uselite u stan provjerite ima li vaš stanodavac neko pravilo o pušenju unutar stana ili kuće.

4. UGOVOR O NAJMU STANA

Iako se sve više stanova iznajmljuje na crno, bez pisanog ugovora, preporučujemo da potražite stanove i stanodavce koji se ponašaju u skladu s zakonom. Više zbog svoje sigurnosti. Pregledajte Zakon o najmu stanova te ne dopustite da vas prevare. Ugovor o najmu sklapa jedino sa vlasnikom stana (tko je vlasnik može provjeriti u zemljišnim knjigama) ili njegovim opunomoćenikom (punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika). Poželjno je da u ugovoru navedete i da je najmodavac obavezan najmoprimca obavijestiti o eventualnom dolasku u stan i da bez dopuštenja najmoprimca za vrijeme trajanja najma nije ovlašten samostalno ulaziti u stan.

Donosimo vam neke odredbe, a ostatak zakona možete pregledati na ovom linku.

[blockquote]III. OBVEZE NAJMODAVCA

Članak 13.
Najmodavac je dužan održavati stan koji se daje u najam u stanju pogodnom za stanovanje, u skladu s ugovorom o najmu.

IV. OBVEZE NAJMOPRIMCA

Članak 14.
(1) Najmoprimac je dužan koristiti se stanom na način da ga čuva od oštećenja.
(2) Najmoprimac ne smije vršiti preinake u stanu i zajedničkim prostorijama i uređajima u zgradi bez prethodne pisane suglasnosti najmodavca.
(3) Najmoprimac je dužan obavijestiti najmodavca o nužnim popravcima u stanu i na zajedničkim dijelovima zgrade, koje je dužan snositi najmodavac.

Članak 15.
(1) Najmoprimac odgovara po općim propisima za štetu koju on ili korisnici stana prouzroče u stanu i na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade.[/blockquote]

stanovi stud 495

Za kraj preporučujemo da pri izboru stana dobro promislite što želite i ne pristajete na sve, opcija uvijek ima. Vjerujemo kako se nitko ne želi više puta premještati iz stana u stan, a na kraju krajeva kada se jednom uselite u dobar stan po vašoj mjeri moći ćete studentske dane iskoristiti kako god želite. Studentsko doba je najbolje doba kako kažu - zašto ih kvariti lošim smještajem.

Tekst: M.Čulo (SiB.hr)
Foto: Njuškalo, Elabo, Gold-nekretnine


Izdvojeno

Reci što misliš!