Vijesti / Regija

U sklopu Jesenfesta postavljena prva kućica-knjižnica u Dardi

U sklopu Jesenfesta postavljena prva kućica-knjižnica u Dardi

Proteklog je vikenda u subotu 3. listopada, u Dardi održan treći po redu Jesenfest u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola. Kao i prethodnih godina centralno događanje održano je uz darđansko jezero Đola, ali ove je godine program započeo u centru mjesta gdje je svečano postavljena i otvorena prva kućica – knjižnica u Baranji.

Zaklada Slagalica iz Osijeka početkom mjeseca kolovoza objavila je otvoren poziv potencijalnim udomiteljima kućica – knjižnica, na što su članovi Udruge Đola odmah reagirali, prijavili se i bili odabrani.

„Ovaj je poziv prvobitno bio namijenjen udomiteljima s područja grada Osijeka, no prijavu udruge Đola nismo mogli zanemariti samo na osnovu njihove lokacije i jako smo sretni što smo odlučili to napraviti, jer sigurni smo da kućicu ostavljamo u dobrim rukama“, naglasila je Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade.

jesen u dardi 2015 02

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postavljanju kućice prisustvovali su osnovnoškolci Osnovne škole Darda koji su odmah pokazali veliko zanimanje za kućicu, a tom su prilikom neki od njih već zamijenili svoju pročitanu knjigu za neku iz kućice. Ovogodišnji je Jesenfest uvršten u niz manifestacija Jeseni u Baranji, te je tako postavljanju kućice prisustvovao i direktor Turističke zajednice Baranja, Matej Perkušić koji je tom prilikom istaknuo kako je to početak jedne lijepe suradnje TZ-a i Udruge Đola. Čast svečanog otvorenja manifestacije pripala je načelniku Općine Darda, Anti Vukoji koji je naglasio kako je Udruga Đola jedna od rijetkih udruga koja s jako malim budžetom daje svoj maksimum u stavljanju Darde na turističku mapu naše županije, također dodao je kako će u novoj proračunskoj godini taj trud biti posebno nagrađen.

jesen u dardi 2015 03

Centralno događanje na jezeru i ove je godine bilo iznimno šaroliko. Kao i prethodnih godina manifestaciju su posjetili grof i grofica Esterhazy, a njihove su dvorske dame posjetiteljima dijelile jabuke. Kreativnim radionicama na temu jeseni nije nedostajalo malenih ručica koje su izrađivale cvijeće od komušine, bojali su se jesenji plodovi od glinamola, a posebno su zanimljivi bili materijali poput kukuruza i slame.

Na štandovima je također bila bogata ponuda - od različitih etno eko proizvoda do zimnice, paprike, pekmeza, meda i vina baranjskih OPG-ova. Klince i klinceze razveselili su braća Saša i Zoran Gerber koji su ih zabavljali izrađujući cvjetiće, srca i mačeve od balona, a maštu im je posebno zagolicala mađioničarska predstava. Kada se sunce povuklo na darđansku su otvorenu pozornicu izišle pjevačke skupine iz naše županije, a pečat njihovom nastupu dala je bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka.

jesen u dardi 2015 04

„Mi smo prezadovoljni, jer napravili smo ono što smo htjeli, a to je da našim mještanima i svim zainteresiranima pružimo jedan lijep, sadržajan dan na otvorenom uz naše jezero“, zaključila je novoizabrana predsjednica udruge, Dušana Marić. Pečat cjelodnevnom druženju dala je tamburaška skupina Tamburaši sa salaša.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!