Vijesti / Regija

Projekt 'Eko vožnja je zakon' educirao pedeset nastavnika prometa

Projekt 'Eko vožnja je zakon' educirao pedeset nastavnika prometa

Novosti u projektu Eko vožnja je zakon, koji provodi Škola za cestovni promet Zagreb u suradnji s partnerima Prvom srednjom školom Beli Manastir, Gospodarskom školom Čakovec i Strojarskom i prometnom školom Varaždin, predstavljene su na konferenciji za novinare u Belom Manastiru.

Cilj je ovog projekta jačanje postojećeg obrazovnog sustava unutar strukovnih škola u podsektoru cestovnog prometa kako bi se podigla razina ekološke svijesti o racionalnoj vožnji jačanjem kompetencija nastavnika za prenošenje relevantnog znanja vezanog uz promjene načina vožnje radi zaštite okoliša. Za projekt je izdvojeno ukupno 1.293.673,41 kuna, od čega Europska unija financira 88,13 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Realizacija projekta započela je u rujnu 2012. godine, a dosad je već značajno pridonijela unapređenju nastavnih kadrova i opreme kroz poboljšanje kvalitete obrazovanja u dijelu stručnih predmeta čiji sadržaji se odnose na eko vožnju i zaštitu okoliša. Podizanju kvalitete nastave o eko vožnji uvelike će pomoći i priprema posebnih udžbenika i priručnika koji su u tijeku izrade, o projektu će uskoro biti snimljen i film koji će služiti za daljnju edukaciju.

"Naš je primarni cilj osvijestiti učenike – buduće vozače i tehničare cestovnog prometa koji će brinuti o organizaciji i sigurnosti odvijanja prometa – kao i gospodarstvenike, profesionalne vozače i opću javnost, o svim prednostima eko vožnje koja podrazumijeva upravljanje vozilom koje je prihvatljivije za okoliš, a ujedno je i sigurnije, racionalnije i štedljivije. Eko vožnja je vožnja budućnosti i imperativ novog doba koji istovremeno čuva okoliš i donosi značajne financijske uštede. Osmišljavanje i provedba ovog projekta dio je naših aktivnosti kojima učenicima pružamo znanje i tehnike koje će ih učiniti kvalitetnijim i konkurentnijim vozačima i tehničarima, i drago nam je da danas, na manje od pola puta u realizaciji projekta, možemo predstaviti i prve rezultate", istaknula je Vlasta Perotić, voditeljica projekta Eko vožnja je zakon.

Eko vožnja svoje uporište temelji na dvama osnovnim ciljevima, smanjenju potrošnje goriva i smanjenju emisije ispušnih plinova, a ostvaruje ih optimalnom tehnikom vožnje te razvojem ekološke svijesti i osobnosti vozača tijekom upravljanja automobilom.


Izdvojeno

Reci što misliš!