Vijesti / Regija

Održani Dani tehnike

Održani Dani tehnike

Iako su oblaci prijetili cijelo dopodne, nekoliko stotina Belišćana posjetilo je na postavljene štandove gdje su svoje radove, tehničke tvorevine, uređaje, pehare, medalje i ostala priznanja postavili je sudionici ove manifestacije.  Osim udruga iz ZTK Valpova-Belišće, prijavili su se i gosti iz Zajednice tehničke kulture OBŽ, CTK Osijek, OŠ Tin Ujević Osijek, Aero kluba Osijek.


Svečano otvorenje manifestacije bilo je u deset sati, kada je dogradonačelnik Grada Belišća, gospodin Domagoj Varžić, pohvalio organizaciju ove manifestacije u Gradu Belišću i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture. Gospodin dogradonačelnik je lansirao dvije rakete S3A, te na taj način službeno otvorio „Dane tehnike 2015.“ i „3. Kup raketara Belišće 2015.“
 
Posjetioci su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su napravljene u tehničkim radionicama ili služe za rad naših udruga. Tvrtka „Mali majstor“ iz Osijeka izložila je strojeve i modele napravljene na strojevima „Unimat“. Gosti iz ZTK OBŽ održali su prezentaciju rada 3D printera i na svom štandu okupili najveći broj posjetitelja.
Vremenski uvjeti utjecali su na broj natjecatelja u raketarstvu. Devet natjecatelja imalo je po dva starta sa raketama sa trakom (strimerom).

Prvo mjesto osvojio je Antonio Brleković iz Belišća, drugo Alen Arambašić iz Valpova, a treće Matko Florijančić iz Valpova. Najboljima je predsjednik ZTKVB dodijelio medalje. Medalje su dodjeljene najmlađem natjecatelju Filipu Arseniću iz Belišća i najstarijem natjecatelju Matku Florijančiću iz Valpova.
 
Nakon natjecanja raketara predstavnik AK Osijek, Igor Nišević, demonstrirao je posjetiteljima upravljanje avionom na daljinsko upravljanje.

Svi najmlađi posjetioci dobili su balone sa natpisom „Dani tehnike“, a oni malo stariji okušali su se u puštanju zmajeva. Za sve sudionike osiguran je grah.

Ovom prilikom treba istaknuti i sve one koji su omogućili održavanje ove manifestacije: Grad Belišće, Grad Valpovo, Hrvatski astronautički i raketni savez, NK Belišće, TZ Belišće, Kombel Belišće te radijski pokrovitelj Gradski radio Belišće.
 
Umjesto zaključka
 
Manifestacija predstavljanja aktivnosti vezanih za Zajednicu tehničke kulture održava se konstantno trinaest  godina krajem školske godine. U posljednje tri godine manifestaciji je dodjeljeno ime „Dani tehnike“ i osmišljena je kao dio promocije rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a ulazi u redovne aktivnosti i Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.
 
Ovogodišnji Dane tehnike započeti su već tradicionalnim gostovanjem udruzi „Zvono“ na 7. Festivala alternativnih oblika rehabilitacije „Zvoni Zvono“ sa radionicama zmajarstva i modelarstva.

Dani tehnike nastavljaju se u Valpovu predavanjem „ALMA – novi pogled na Sunce“ dr. sc. astrofizike Ivice Skokića 30. svibnja u hotelu Villa Valpovo.
 
Nakon godišnjih odmora aktivnosti se nastavljaju u kolovozu pripremom radionica CTK i njihovo predstavljanje u vrtićima i Osnovnim školama na našem području.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!