Vijesti / Regija

Našice: Gradit će se sportski i kulturni centar

Našice: Gradit će se sportski i kulturni centar

O postignutim dosadašnjim gradskim ciljevima i njihovom usavršavanju, razgovarali smo s gradonačelnikom Našica Krešimirom Žagarom.

Čime su Našice postale atraktivne i za život poželjan grad?
- Vrlo često ljudi koji nisu iz Našica i nisu ni na koji način vezani uz grad, povjere mi kako bi voljeli živjeti u Našicama. I to često kažu već nakon prvog susreta s našim gradom. I to je ono što objektivno govori o dojmu kakav naš grad ostavlja našim gostima i prijateljima. Mi, Našičani, često ne primjećujemo ni krupne stvari i pomake, a kamoli sitnice koje nam omogućuju život u tako ugodnom i lijepom okruženju. Našice su oduvijek bile i jesu središte života ovog dijela Slavonije u bilo kojem pogledu. Kad me netko pita, po čemu su Našice znamenite, ili što bih istaknuo o našemu gradu, dogodi mi se da ne znam odakle početi. Našice nude bogatu i dugu povijest, materijalnu, gospodarsku, ali i kulturnu ostavštinu obitelji Pejačević i Dorinu glazbu. Osim toga, u Našicam djeluju franjevci, te brojne udruge, društva, ustanove ili športski klubovi. Naravno, tu su i nepresušna i iskoristiva prirodna bogatstva - šume hrasta lužnjaka, kitnjaka i bukve, rudna bogatstva kamena, gline i lapora, obilje čiste i pitke vode, plodne oranice, pašnjaci, voćnjaci i i vinogradi. Sugovornicima obično prepuštam da nakon svega sami odgovore na pitanje po čemu su to Našice značajne.

Gradnja našičke obilaznice

Što Našicama nedostaje? Ili što su Našice propustile napraviti?
- Osnovni uvjet za normalan život svakoga sugrađanina je da mu je u gradu omogućeno obrazovanje, zaštita zdravlja te mogućnost zapošljavanja i rada kako bi sebi i svojoj obitelji omogućio potrebno u životu. Ono čime ne možemo biti zadovoljni je kronični nedostatak radnih mjesta i nezaposlenost mnogih sugrađana. Gradu svakako nedostaje, jedan sveobuhvatni športski centar, kao i multimedijalni kulturni centar. I svakako ono što su Našice već davno trebale imati, i nažalost ne tako davno nije iskorištena prilika da se to i realizira, je dom za starije i nemoćne sugrađane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koji su projekti trenutačno aktualni?
- Trenutno radimo na podizanju komunalnog standarda u gradu te u nekim gradskim naseljima. Dovršena je rasvjeta u Našičkom Markovcu i Jelisavcu, a investicije po tom pitanju pripremamo u Martinu i Velimirovcu. U gradu su sagrađeni nogostupi, a pri samom kraju je gradnja Ulice Đure Đakovića, značajna ne samo za njezine stanovnike nego i za korisnike našičke bolnice kao i namjernike prema vikendaškom naselju Tavanac i jezeru Lapovac. Dovršava se i veliki projekt gradnje kanalizacijskih sustava svih pet istočnih naselja, a ulazi se u završnu fazu pripreme gradnje biološkog pročistača otpadnih voda. Uz sve to, priprema se i niz projekata gradnje gradskih ulica, te mrtvačnice u Martinu, a istodobno se na visokom nivou održava postojeća komunalna i prometna infrastruktura, kao i gradski park i javne zelene površine. Posebno nas vesele i investicije Hrvatskih cesta, a najznačajnije su gradnja našičke obilaznice te rekonstrukcija državne ceste Našice - Bizovac.

Ulaganje u škole i bolnicu

Koliko Našice koriste sredstva iz Županije, države i EU?
- Sredstva gradskog proračuna dovoljna su za godišnje funkcioniranje službi, kako gradske uprave tako i gradskih ustanova i trgovačkih društava. No značajniji projekti, pogotovo kad je riječ o komunalnoj infrastukturi, iznad su proračunskih mogućnosti i za njihovu realizaciju potražujemo druge izvore prihoda. U suradnji sa županijskim proračunom provodimo projekte za unapređivanjee poljoprivredne proizvodnje, te potičemo malo poduzetništvo. Županijska sredstva ulažu se i u škole i bolnicu, jer je Osječko-baranjska županija njihov osnivač i vlasnik. Budno pratimo sve natječaje državnih fondova i ministarstava i svake godine uspijevamo pridobiti nemala sredstva, od nekoliko stotina tisuća pa do nekoliko milijuna kuna za projekte i zbivanja u gradu. Nisu zanemariva ni udružena sredstva s državnim poduzećima, Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama. Sredstva Europske unije za sada su nam bila nedohvatna, s obzirom na to da su se pretpristupni fondovi odnosili na projekte lokalnih samouprava koje imaju do 10.000 stanovnika. Sada se otvaraju određene mogućnosti preko novih mjera IPA programa, a s obzirom na blizinu ulaska u EU pripremamo se za strukturne fondove koji bi trebali omogućiti konkretnije projekte kao što su dom za starije i nemoćne, sportski i kulturni centar, novi dječji vrtić te nova zgrada knjižnice.

Štete na gradskoj imovini

Ima li nešto što Vam u Našicama smeta?
- Naravno da ima, mnogo toga. Dužnost koju obnašam daje mi mogućnost praćenja različitih odnosa u gradu, od gospodarskih i privrednih pa sve do društvenih, športskih i zabavnih. Tada je lako uočiti nepravde koje se događaju, a koje izravno utječu na kvalitetu života, a ponekad čak i na samu egzistenciju naših ljudi. Nije lako biti dio toga, pokušavati pomoći, a često biti nemoćan u ovlastima i mogućnostima koje imam. Strašno mi smeta i boli me nebriga i namjerno izazivanje štete na imovini grada, ali i privatnoj imovini sugrađana. Ogromna sredstva troše se za sanaciju vandalskih divljanja po gradu koja su učestala u noćnim satima, i to najviše vikendom. Znam koliko je teško prikupiti i izdvojiti svaku kunu, toliko treba novoga u gradu još napraviti i uložiti, a svaka šteta i popravak nečega što već imamo korak je unatrag. Mnogo gore su štete koje ostaju zauvijek, ožiljci na tijelu i duši onih koji su bili žrtve nasilja i premlaćivanja. Nažalost i takvi događaji, iako usamljeni, dio su statistike i našega grada, i svi zajedno moramo raditi na tome da se više nikada ne dogode.

 

Snježana FRIDL (Glas Slavonije) 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!