Vijesti / Regija

Nestašica zimskih guma?

Nestašica zimskih guma?

Premda stručnjaci upozoravaju da je kada temperatura padne ispod 7 stupnjeva Celzijevih vrijeme za zamjenu ljetnih guma onima za zimske uvjete, neodgovorni vozači dočekaju snijeg koji ih ipak prisili u vulkanizerske servise.

Zbog toga vulkanizeri u tri našička servisa doslovce padaju s nogu od posla.
- Sezonska zamjena guma kreće početkom studenoga, međutim, većina vozača je komotna i čeka posljednji dan pa kada dođu u servis, htjeli bi biti odmah na redu. Dnevno na 40-ak vozila zamijenimo gume, ali moramo odrađivati i ostale vulkanizerske usluge. Ipak, nastojimo da vlasnici automobila što manje čekaju - priča Josip Hvizdak, poslovođa vulkanizerskog servisa, jer su, kaže, mušterije na prvom mjestu, a posebnu pozornost poklanja svojim dugogodišnjim vjernim korisnicima.
- Poseban odnos imamo prema umirovljenicima, invalidima i pripadnicama ljepšeg spola. Njima dolazimo kući, skidamo gume s tavana i iznosimo iz garaža, dovozimo njihovo vozilo u radionicu, odrađujemo izmjenu guma i vozilo im vraćamo. To su naše stalne mušterije s kojima radimo trideset i više godina i njihovo zadovoljstvo nam je bitno - ističe Hvizdak. No, kaže, ima i mušterija kojima je teško udovoljiti i koji ih opterećuju.
- Trudimo se izbjeći situaciju koju ne možemo riješiti i moram priznati većina vlasnika je korektna i svjesna gužve i čekanja. Međutim, bio bih neiskren kada bih rekao da nema i nezadovoljnih mušterija zbog čekanja dok se na njihovom automobilu ne zamijene gume. Nervozni su i ljuti jer trošimo njihovo dragocjeno vrijeme. No, zaboravljaju da su trebali doći na vrijeme. Zimska oprema ne treba samo kada pada snijeg i kada su temperature ispod nule - poručuje Hvizdak.

 

Padaju s nogu mijenjajući “zaboravnima” gume


Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječna cijena zamjene guma kod vulkanizera kreće se između 160 i 200 kuna. Osim montaže, u tu cijenu uračunano je i balansiranje guma. Cijene novih guma kreću se između 400 i 600 kuna za srednju klasu automobila. Za luksuznije vozilo u prosjeku se za gumu mora izdvojiti između 900 i 1.500 kuna, ovisno o modelu.

Tekst: Snježana FRIDL (Glas Slavonije)

Nestašica zimskih guma

Tragom informacije našeg čitatelja istražili smo da li je istina da na tržištu auto guma nedostaje zimskih guma. Pozivanjem brojnih trgovina u Osijeku i okolici koje se bave prodajom i mjenjanjem guma došli smo do zaključka da zimskih guma ima jako malo na raspolaganju. Nekoliko vulkanizera nam je i potvrdilo das u im narudžbe znatno reducirane, odnosno da im od naručenih količina dolazi samo jedan manji dio. Razlog tome je nestašica na tržištu u Europi. Ostaje samo za nadati se da je većina građana svoje zimske gume kupila na vrijeme, kao I da će ceste biti čim očišćenije od snijega.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!