Vijesti / Osijek

Projekt Vodenih vrata spreman za nastavak radova

Projekt Vodenih vrata spreman za nastavak radova

Jučer je u prostoru Arheološkog muzeja predstavljen projekt uređenja Vodenih vrata. Prema onome što se moglo čuti, dobivena je potvrda na glavni projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna i radovi se mogu nastaviti.

Naravno, to će biti moguće tek kada se osiguraju za to potrebna sredstva, a to će tražiti dogovor na relaciji Agencija za obnovu Tvrđe, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Prema projektu prostor oko Vodenih vrata bio bi okružen kanalom i s tri mosta, a prvi radovi već su učinjeni u proteklim godinama kada su vršena arheološka istraživanja.
dbf3bfd652dc0c45ae11a35ff98fc851.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više o Vodenim vratima:

- Vodena vrata izgrađena su 1710.g. (kada je gradnja započeta) i 1711. (kada su dovršena).
- Izgrađena su na mjestu dotadašnjih starijih, srednjovjekovnih gradskih vrata
- 1710.g. brigu o gradnji Tvrđave Osijek preuzeo je osobno princ Eugen Savojski, poslavši u Osijek novog zapovjednika Stephana von Beckersa i projektanta ing. Jeana Petis de la Croixa

- 20-tak godina kasnije, kada je princ Eugen Savojski za zapovjednika u Osijeku postavio generala Josepha O'Dwyera, a potom nakratko i Ivana Trenka (oca baruna Franje Trenka), prema projektu Nicolasa Doxata de Demoreta, nadravnatelja gradnje svih carskih tvrđava, proširen je veliki bastion sv.Eugena, a potom je ispred vodenih vrata izvedena i lineta s odvodnim kanalom uz bedem.

- 1757.g. podignuto je novo, današnje, pročelje Vodenih vrata u obliku slavoluka pobjede u čast Slavonskih Graničara iz Brodske i Gradiške regimente, koji su odigrali ključnu ulugu u velikoj pobjedi vojske carice Marije Terezije nad pruskim kraljem Fridrihom Velikim 18.6. iste godine kod grada Kolina u Češkoj, na početku tzv. "Sedmogodišnjeg rata".

-1846.g. u doba bana Josipa Jelačića, koji je s vojskom boravio u Osijeku u zimu 1848-49.,izgrađen je novi podizni most Vodenih vrata, a prema projektu iz tog vremena most je sada većim dijelom i obnovljen.


Izdvojeno

Reci što misliš!