Vijesti / Osijek

U EMŠI konstruirali solarni automobil

U EMŠI konstruirali solarni automobil

Projekt SOELA-Solarni električni automobil vrlo je specifičan, jedinstven i inovativan jer se njegovom realizacijom želi podići razina kompetencije nastavnika i učenika u tehničkim i strukovnim školama.

Posebno se to odnosi na podizanje kvalitete stručne prakse kao osnovnog temelja postojeće, ali i buduće proizvodnje u gospodarstvu Republike Hrvatske. Projekt se financira sredstvima Europske unije iz IPA 4 programa "Razvoj ljudskih resursa" u iznosu od cca 190 000 eura.U programu se nalazi pet škola: Tehnička škola Sisak - kao nositelj projekta,Tehnička škola Kutina, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar.

5ab3361f9daf5e0e6289cac1a9bc0743.jpg

Zadatak svih škola je napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu. Na kraju ciklusa (13-15.9 2013.) organizira se prva utrka 5 solarnih automobila u Sisku i Lonjskom polju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Utrka solarnih električnih automobila bit će jedina takve vrste u Europskoj uniji.U konačnici cijeli projekt će možda biti temelj potpuno novom zanimanju koje bi se možda moglo zvati "Tehničar za solarna vozila", a u pripremi je i prijedlog kurikuluma za to novo zanimanje. To drugim riječima znači da bi i nova industrijska grana "solarna vozila" mogla naći svoje mjesto u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske.

8c6fe3910bfa4fd2866bcc451b4560b0.jpg

fc11c6ac68933e5221caed75a44c4ed4.jpg

Ovo proljeće u radionici Elektrotehničke i prometne škole Osijek tim profesora i učenika vrijedno radi na konstruiranju solarnog električnog automobila. Tako su se polako približili završnoj aktivnosti projekta SOELA - utrci 5 solarnih automobila. Mentori u projektu su mr.sc. Mirko Mesić, dipl.ing. i Tomislav Vdovjak, dipl.ing. Svi učenici uključeni u projekt dolaze iz 3ET2 razreda: Marko Herceg, Matias Knežević, Danijel Rakić, Marko Ribarić, Josip Spišić, Filip Topolovec, Tomislav Turšćak, Luka Žagar.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!