Vijesti / Osijek

Krdo divljih svinja u noćnoj šetnji Jugom 2

Krdo divljih svinja u noćnoj šetnji Jugom 2

Sinoć nešto prije ponoći naš čitatelj Marko Kolić snimio je četiri velike divlje svinje kako mirno šetaju ulicom kralja Petra Svačića u osječkom naselju Jug 2.

Zbog noćnih uvjeta i snimanja u vožnji, kvaliteta videa je nešto slabija. Svinje su sa ceste skrenule na parkiralište kod Kauflanda.

Za objašnjenje ove pomalo neobične situacije pitali smo mag.ing. lovstva Gorana Andraševića:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Osijek je grad okružen lovištima bogatim s divljači tako da ovo nije prvi put da je divljač zalutala u grad. Prije par godina u Retfali smo imali slučaj dolaska jelena u dvorište jedne obiteljske kuće, a u lipnju ove godine kod robne kuće IPK na Sjenjaku ležalo je ozlijeđeno lane. Za pretpostaviti je kako su ove divlje svinje došle iz pravca Zajedničkog lovišta Tenja, šume Rosinjača, odnosno predjela Tušek koji se nalazi na području nekadašnje industrijske zona koje je nakon 1991. u potpunosti zaraslo. To je područje koje je dugi niz godina bilo minirano što je divljim svinjama omogućilo potreban mir,a zahvaljući izraženoj reproduktivnoj sposobnosti tijekom posljednjih 20-ak godina populacija ove divljači je u ekspanziji. Ovakvi noćni posjeti divljih svinja rubnim dijelovima grada ne trebaju čuditi niti zabrinjavati , posebno u ove hladne zimske dane kada svinje prevaljuju veće udaljenosti u potrazi za hranom. Zahvaljući lovačkim društvima koja vrše redovan odstrel ove divljači, odnosno kontroliraju njeno brojno stanje spriječavaju se situacije poput one u Berlinu kada su prije par godina zbog zabrane lova divlje svinje nastanile gradske parkove, pojašnjava Goran.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!