Vijesti / Osijek

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv 54-godišnje Osječanke zbog nametljivog ponašanja

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv 54-godišnje Osječanke zbog nametljivog ponašanja

PU Osječko-baranjska podnijela je kaznenu prijavu protiv 54-godišnje Osječanke zbog sumnje da je počinila kazneno djelo nametljivog ponašanja.

Osječanka je kroz duže vrijeme pismima, telefaksom i pozivima htjela uspostaviti kontakt s 45-godišnjom Osječankom, iako joj je 45-godišnjakinja dala do znanja da ne želi uspostaviti kontakt s njom.

Nametljivo ponašanje uvršteno je u novi Kazneni zakon koji je na snazi od 1. siječnja 2013. Kažnjava se s jednom do tri godine zatvora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[blockquote]Članak 140:
(1) Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ako je djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili izvanbračnog druga ili istospolnog partnera, osobu s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

(3) Kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka progoni se po prijedlogu, osim ako je počinjeno prema djetetu.[/blockquote]

Svaka 12. žena i svaki 45. muškarac postati će žrtvom proganjanja jednom u životu.

Proganjanje uključuje niz ponašanja jedne osobe (progonitelja) čija je namjera ostvariti kontakt s drugom osobom (žrtvom) koja je taj kontakt jasno obznanila da ne želi. Kontakt može biti osobno pojavljivanje i/ili zvanje telefonom, slanje poruka ili mailova.

U prosjeku proganjane traje oko dvije godine. 11% žrtava proganjanja preselilo se u drugi grad bježeći od progonitelja.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!