Vijesti / Osijek

Invazija komaraca: Na pojedinim lokacijama u Osijeku broj uboda veći od 200 u 15 minuta!

Invazija komaraca: Na pojedinim lokacijama u Osijeku broj uboda veći od 200 u 15 minuta!

Od svibnja prošle godine Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta prati brojnost jedinki komaraca na području grada Osijeka. Tako svakih nekoliko dana imamo mogućnost saznati koliko nas komaraca može ubosti u roku od 15 minuta ukoliko se nalazimo na nekoj od tih lokacija.

Najkritične lokacije su one uz vodene površine pa je tako 3. lipnja mjerna postaja Pampas zabilježila čak 280 jedinki, ona na Strossmayerovoj ulici broj 200-ak uboda, dok ih je kod Portanove gotovo 100. Brojke su tek nešto bolje za ostala gradska područja, pa će vas tako u centru maltretirati 40 ovih napasnika, a u Višnjevcu čak njih 150.

Područja nešto udaljenija od Drave za sada su ipak nešto pošteđenija pa tako stanovnike Uskih njiva grize 15-ak komaraca u 15 minuta što je granična vrijednost, odnosno određeni prag tolerancije na ubode komaraca. Vrijednost iznad tog broja signal su za adulticidno tretiranje, kao i procjenu ekonomske vrijednosti mjera suzbijanja komaraca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadležne službe za ovu godinu na području Osijeka namjenile su 10 milijuna kuna, ali ukoliko se invazija komaraca nastavi i ta brojka mogla bi se pokazati nedostatnom.

anigif_27052014.gif

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!