Vijesti / Osijek

Nova najezda komaraca očekuje se za dva tjedna

Nova najezda komaraca očekuje se za dva tjedna

Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta i dalje nastavlja monitoring komaraca na području grada Osijeka, odnosno praćenje brojnosti komaraca kako u ličinačkom tako i u odraslom stadiju.

Što se tiče praćenja ličinki komaraca na terenu, pregledano je cjelokupno poplavno područje grada Osijeka i okolice (dana 19. kolovoza) koje je unazad nekoliko dana poplavljeno zbog povišenog vodostaja Drave i Dunava, te je pregledana kanalska mreža grada Osijeka, Josipovca, Višnjevca, Cvjetnog naselja, Livane, Briješća, Brijesta i Tenja.

Pregledom poplavnog područja Halaševo utvrđene su ličinke komaraca I. stadija (> 1000 ličinki/m2), zatim na području Josipovca (Vikend naselje) i Špornja ličinke I. i II. stadija (5 ličinki/m2), dok na dijelu poplavnog područja Parka prirode Kopački rit koji je u neposrednoj blizini Osijeka nije došlo do plavljenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pregledom kanalske mreže na području grada i prigradskih naselja ličinke komaraca nisu pronađene.

EpRJ9Ck.jpg

Rezultati mjerenja odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator na području grada Osijeka ne pokazuju povećanu brojnost komaraca, jedino je aktivnost komaraca povećana u Sarvašu (76 uboda u 15 minuta).

Zbog aktiviranja velikih legala u sjeverozapadnom dijelu grada očekuje se pojava druge generacije odraslih komaraca za dva tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima.

SiB.hr

  

 


Izdvojeno

Reci što misliš!