Vijesti / Osijek

Osječki aerodrom postaje baza prve leteće hitne pomoći u Hrvatskoj

Osječki aerodrom postaje baza prve leteće hitne pomoći u Hrvatskoj

Prva "leteća hitna pomoć" tj. zrakoplov za prijevoz pacijenata  uskoro će poletiti iz Osijeka, gdje će mu biti i stalna baza. Zrakoplov je već registriran u Hrvatskoj, a za prvo polijetanje s pacijentom čeka se još dopuštenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Radi se o zrakoplovu Beechcraft king air C 90, a pilot će u njega morati sjesti po pozivu u roku od “zlatnog sata”, odnosno 60 minuta.

Opremljen je lifeportom, uređajem koji imaju i vozila hitne medicinske pomoći. Dežurstvo će pak biti 24-satno. Kako piše Večernji list, uz most za uvođenje pacijenata u zrakoplov i ležaj, tu su i boca s kisikom, EKG uređaj, različiti inverteri, ali i priključci za dodatke poput, primjerice, inkubatora za nedonoščad ili hladnjaka za prijevoz ljudskih organa spremnih za transplantaciju. No, ovdje vrijedi zlatno pravilo – u zrakoplov može samo stabilizirani pacijent.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vladin helikopter i HGSS s ovim nemaju nikakve veze. Dok je HGSS služba koja traži i spašava ljude, mi dolazimo, da tako kažem, u završnoj fazi, odnosno kad je potreban prijevoz pacijenta kući ili u matičnu bolnicu. Ovisno o pacijentu, u zrakoplov ide i liječnik te medicinski tehničar – objašnjava za Večernji Domagoj Vlašić iz osječke tvrtke Air Pannonia.

Prema saznanjima tvrtke aviona ovakvog tipa nema u Hrvatskoj, a najbliži je tek južnije, u Podgorici, i sjevernije, u Austriji. Ništa slično, istražili su, ne postoji u susjednoj Mađarskoj, Srbiji i BiH.

Mjesečno ambulatnih letova bude na osječkom aerodromu jedan do dva, a tome se trebaju pribrojiti gradovi na Jadranu, ali i Beograd sa do jednim takvim letom tjedno.

Vrijednost aviona je oko pola milijuna američkih dolara, a oprema koju su kupili stoji 65.000 američkih dolara.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!