Vijesti / Osijek

Sljedećih 12 mjeseci Osječani mogu plaćati račune bez provizije u poštanskim uredima

Sljedećih 12 mjeseci Osječani mogu plaćati račune bez provizije u poštanskim uredima

Sljedećih 12 mjeseci u poštanskim uredima plaćat ćemo bez naknade sve račune koje izdaju Grad Osijek i njegova trgovačka društva: Vodovod, Unikom, Ukop, Zavod za stanovanje i Gradski prijevoz putnika.

Gradonačelnik Ivan Vrkić uplatio je u ponedjeljak 20. listopada 2014. svoje račune za komunalne usluge u Hrvatskoj pošti na Trgu bana Josipa Jelačića. Tim činom započela je realizacija Ugovora o uslugama platnog prometa između Grada Osijeka i gradskih tvrtki s jedne te Hrvatske pošte s druge strane.

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Osijek odabrao je Hrvatsku poštu kao najpovoljnijeg ponuditelja usluge platnoga prometa. To konkretno znači da ćemo sljedećih 12 mjeseci u poštanskim uredima plaćati bez naknade sve račune Vodovoda, Unikoma, Ukopa, Zavoda za stanovanje, Gradskog prijevoza putnika te račune za komunalnu naknadu i komunalni doprinos. Ovom uslugom osigurano je znatno dostupnije, brže i jednostavnije podmirivanje obveza u poslovnicama Hrvatske pošte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umjesto Osječana, naknadu od 2,49 kuna po svakom računu plaćat će izdavatelji uplatnica. Tako će se, procjenjuju stručne službe Grada, umanjiti izdatci osječkih kućanstava za oko 2 milijuna kuna godišnje. U uvjetima gospodarske krize kada je svaka kuna dragocjena, ovaj poslovni potez Grada i gradskih trgovačkih društava, predstavlja skroman doprinos olakšavanju životnih uvjeta Osječana, prvenstveno najugroženijih kategorija stanovništva: umirovljenika, socijalno ugroženih obitelji i blokiranih građana.

- U situaciji kada smo svi prisiljeni na odricanja, a uskoro i na ozbiljnije rezove, odlučio sam s realizacijom ovog projekta, nastaviti kontinuirano promicati politiku društvene odgovornosti i uzajamne solidarnosti. Nakon besplatnih udžbenika za osječke osmoškolce, ozbiljno smo se prihvatili i razrade modela otpisa komunalnih dugova do deset tisuća kuna za najugroženije građane – rekao je osječki gradonačelnik.

Realizacija ovog naizgled simboličnog, ujedno izrazito socijalno osjetljivog projekta, posebnu težinu dobiva u kontekstu posvemašnje štednje koja se kontinuirano provodi na svim proračunskim stavkama Grada.

Pojašnjavajući ekonomsku opravdanost Ugovora s Hrvatskom poštom, pročelnik Upravnoga odjela za financije i nabavu David Krmpotić, kazao je da bi trošak za Grad Osijek mogao biti oko 600 tisuća kuna i isti toliki za Vodovod i Unikom.

Izdatci koje ima Vodovod Osijek u svezi sa svojim naplatnim mjestima, dvostruko su veći od predviđenog troška koji će pasti na teret ove tvrtke. Građani će bez provizije plaćati račune, a gradske tvrtke će racionalizirati svoje poslovanje – zaključio je Krmpotić.

Budući da ovaj režim naplate komunalnih usluga treba osigurati ujednačenu dostupnost usluge na području cijeloga Osijeka – započeti su razgovori i o otvaranju novih poštanskih ureda. Očekuje se da bi prvi trebao biti otvoren u Josipovcu.

KUPON ZA NAGRADNU IGRU NAMIJENIO BESKUĆNICIMA

Nakon što je platio svoje račune bez naknade, gradonačelnik je dobio ovjereni kupon za nagradnu igru Hrvatske pošte i Hrvatske poštanske banke Plati 5 računa i osvoji 5000 kuna!

Vrkić je na kuponu napisao: Prihvatilište za beskućnike – Dom sv. Vinka Paulskog, Strossmayerova 69, Osijek i predao ga poštanskoj službenici.

Izvor: osijek.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!