Vijesti / Osijek

KBC Osijek planira pacijente naručivati mailom i SMS-om

KBC Osijek planira pacijente naručivati mailom i SMS-om

Mašta ili stvarnost!? Hoće li pacijenti uskoro na pretrage biti pozivani SMS-om ili e-mailom? Koliko je to bliska budućnost?

Kako bi se izbjegle velike gužve u malim, zagušnjivim i mračnim čekaonicama, ili bolničkim hodnicima,u velikim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja osuvremenili su naručivanje pacijenata na dijagnostičke pretrage. Uveli su naručivanje putem SMS-a i e-mail adrese. Činjenica je da je u Hrvatskoj pod hitno potrebno osuvremenjivanje centralnog naručivanja pacijenata. Ideja o elektorničkom naručivanju prisutna je već dugo a ovisi o razvijenosti informatičkog sustava. Ako govorimo na primjeru Kliničkog Bolničkog Centra u Osijeku, ideja postoji, ali je još daleko od realizacije.

Razmišlja se o elektroničkom naručivanju pacijenata koji stanuju u Osijeku, tek nakon toga možda bi se sustav mogao i proširiti na područje koje gravitira ovoj velikoj zdravstvenoj ustanovi. Usto, treba razmišljati i o mogućnosti da ljudi nerado daju svoje osobne podatke,a valjalo bi obaviti i edukaciju pacijenata koji bi uredno odgovorili na SMS poruku ili mail. Sada imamo loš primjer jer naručeni pacijenti ne dođu na vrijeme, ili svi dođu u isto vrijeme, poglavito ako je riječ o putnicima. Ima i primjera da su naručeni za određenu pretragu, ali su ju već negdje drugdje obavili a matičnu zdravstvenu ustanovu o tome nisu obavijestili. To također utječe na duge liste čekanja.

Informatizacija velikih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj počela se ostvarivati prije 2 do 3 godine. E-recepti su prihvaćeni, kaže nam prof. dr Sven Kurbel, pomoćnik sanacijskog ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek. Kako bi uspješno ušli u eru naručivanja pacijenata putem mobitela ili računala, potrebno je ipak provesti potpunu informatizaciju zdravstvenmog sustava gdje će svaki pacijent biti registriran. U nekim zdravstvenim ustanovama zdravstveno osoblje još uvijek radi, kako se to kaže "ručno".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: Radio Osijek

   


Izdvojeno

Reci što misliš!