Vijesti / Osijek

Županija predstavila projekt ''Učimo zajedno''

Županija predstavila projekt ''Učimo zajedno''

Osječko-baranjska županija je 20. studenoga 2014. godine predstavljanjem projekta „Učimo zajedno“ obilježila i Međunarodni dan djeteta koji se širom svijeta obilježava s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Projekt „Učimo zajedno“ usmjeren je izjednačavanju mogućnosti za potpuno uključivanje učenika s teškoćama u život zajednice kojoj pripadaju, naročito u redovitu nastavu koju djeca s teškoćama uspješno pohađaju s pomoćnicima u nastavi.

Projekt su ispred prijavitelja Osječko-baranjske županije predstavili župan dr.sc. Vladimir Šišljagić i Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, i predstavnici partnera - dr.sc. Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, doc.dr.sc. Tena Velki, voditeljica projekta na Fakultetu odgojno-obrazovnih znanosti, Mira Anić, predsjednica Udruge djece i mladih s poteškoćama „Zvono“ iz Belišća, Gordana Blagajac, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Našice i Zdenka Papac, tajnica Udruge osoba s mentalnom retardacijom Đakovo.

Svoje prve utiske u svezi projekta podijelili su i učenici korisnici i njihovi pomoćnici u nastavi - Adrijan Grgurić učenik 8. razred OŠ I. Kukuljevića Belišće i pomoćnica Sonja Jurman, Mia Koljenik učenica 8. razreda OŠ „Kralj Tomislav“ Našice i pomoćnica u nastavi Martina Blaženović i Danijela Ciganović učenica 6. razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić" Đakovo i pomoćnica u nastavi Jelena Lucić.

Sažetak projekta „Učimo zajedno“:
- Prijavitelj: OBŽ; partneri: Udruga djece i mladih s poteškoćama „Zvono“ Belišće, Udruga osoba s invaliditetom Našice, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đakovo, Učiteljski fakultet Osijek i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje
- Ciljevi:
1. Unaprijediti socijalno uključivanje djece s teškoćama u redovit sustav obrazovanja i samim tim osigurati 60 pomoćnika u nastavi za 61 učenika/učenicu s teškoćom;
2. Uspostaviti mehanizam međusektorske suradnje ključnih dionika na razini županije u provedbi socijalne inkluzije djece i mladih;
3. Smanjiti broj nezaposlenih osoba na području Osječko-baranjske županije.

Vrijednost prijavljenog projekta iznosi 3.103.340,00 kn za što je 100% financiranje osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

„Na području Osječko-baranjske županije u 51 redovitoj osnovnoj školi čiji je Županija osnivač, evidentirano je 638 djece s teškoćama kojima je potreban pomoćnik u nastavi. S obzirom na tešku gospodarsku situaciju, Županija nije u mogućnosti osigurati vlastita sredstva za ovu namjenu, ali vidite da ulažemo velike napore kako bi osigurali financiranje iz svih raspoloživih izvora. Projektom „Učimo zajedno“ su ravnomjerno obuhvaćeni učenici-korisnici sa svih područja: područje osječkog okružja, područja grada Donjeg Miholjca i okolice, Đakova i okolice, Valpova i okolice, Našica i okolice i s područja Baranje - njih 61, za koje su iz projekta osigurani pomoćnici tijekom školske godine 2014./2015. Izuzetno smo zadovoljni što je naš projekt jedan od 26 projekata u Hrvatskoj koji je uspio kroz ovu shemu dodjele bespovratnih sredstava osigurati sredstva kako bi se našim učenicima s teškoćama kroz neposrednu profesionalnu potporu osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.“, rekla je Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!