Vijesti / Osijek

Adventska manifestacija konačno i u Osijeku: Božićni gradić u Tvrđi od 6. do 24. prosinca

Adventska manifestacija konačno i u Osijeku: Božićni gradić u Tvrđi od 6. do 24. prosinca

Ovoga prosinca građani Osijeka i okolice, ali i cijele Slavonije i Baranje konačno neće morati trošiti novac i dragocjeno vrijeme te putovati stotinama kilometara u gradove poput Beča, Budimpešte, Graza, Klagenfurta ili Praga, pa i Zagreba, kako bi osjetili adventski i božićni duh!

Nakon što je niz godina, najveći slavonski grad oskudijevao prigodnim događanjima u vrijeme Adventa i Božića, zahvaljujući suradnji organizatora, Turističke zajednice grada Osijeka i Agencije Luminis, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, u posljednjem i najljepšem mjesecu i godini na više lokacija u Osijeku, s naglaskom na gradske trgove u užem i širem središtu grada, pod zajedničkim nazivom "Advent u Osijeku" održat će se niz sadržaja čiji je slogan "Oživimo Božić kakav je nekad bio".

"Advent u Osijeku", prema ideji Turističke zajednice grada Osijeka, objedinit će i mnoga događanja i sadržaje tijekom cijeloga mjeseca prosinca koji su već poznati građanima i/li tradicionalni, poput ukrašenog Božićnog tramvaja GPP-a, prigodnih turističkih šetnji povodom Dana Grada Osijeka, zatim Festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOs koji će se 5. i 6. prosinca održati u atriju zgrade Glavne straže u Tvrđi, kao i Sajma antikviteta 6. prosinca (svake prve subote u mjesecu) na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi. Planirano je i nekoliko dodatnih događanja, kao što je, primjerice, 12. prosinca na Trgu Ante Starčevića sajam s predstavljanjem starih zanata i tradicijskih običaja te nekoliko manjih koncerata urbanoga predznaka na lokaciji ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Uz ove programe, na službenoj internetskoj stranici TZGO, pod naslovom "Advent u Osijeku", bit će objavljeni i popratni događaji u crkvenim župama, školskim ustanovama i u organizaciji različitih udruga i institucija, vezani za blagdane: koncerti, sajmovi, izložbe, božićne predstave i slično. Također, ugostitelji, restorateri i hotelijeri koji imaju prigodne blagdanske paket programe bit će istaknuti na istom mjestu u svrhu lakšeg snalaženja turista koji planiraju posjet Osijeku. Postavljanje božićnih ukrasa i paljenje rasvjete diljem Osijeka pak predviđeno je u povodu 2. prosinca - Dana Grada Osijeka, a posebnu rasvjetu trebao bi dobiti Trg sv. Trojstva u Tvrđi.

Naime, središnji dio "Adventa u Osijeku" bit će "Advent u Tvrđi" ili "Božićni gradić" koji će se od 6. do 24. prosinca događati upravo na glavnom trgu u staroj gradskoj jezgri, a za čiju je organizaciju zadužena Agencija Luminis. Tamo će, po uzoru na adventske i božićne sajmove u većim srednjoeuropskim gradovima, biti postavljeno 15-ak lijepo dizajniranih i ukrašenih drvenih kućica, u prvom redu s prigodnom ugostiteljskom ponudom, kao što su kuhano vino, čaj (s rumom), domaće rakije, božićne slastice, kobasice i drugi prehrambeni proizvodi. Osim toga, Osječani i posjetitelji iz drugih gradova moći će u tim kućicama kupiti male božićne poklone za svoje najbliže i suvenire. Kućice će biti otvorene svakoga dana u poslijepodnevnim i večernjim satima, a cijeli prostor bit će atraktivno i dodatno ukrašen s naglaskom na centralni, Kužni pil, no detalji za sada neka ostanu iznenađenje. Na jednom dijelu Trga pak bit će postavljena i šumica sastavljena od borova i jelki koji će biti na prodaju.

Tvrđa, odnosno spomenuti Trg, u navedene dane bit će poprištem još niza zanimljivih događanja i atrakcija. Primjerice, na svečanom otvorenju manifestacije, na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca (subota) u poslijepodnevnim satima, okupljenima, ponajprije mališanima, uz kulturno-umjetnički program bit će ponuđeno kušanje najveće slavonske torte u Hrvatskoj, koju će djelatnici tvrtke Mlinar d.d. pripraviti prema tradicionalnom slavonskom receptu. Tijekom tri vikenda, koliko će ih obuhvatiti manifestacija, na Trgu sv. Trojstva, bit će organizirani mnogi programi koji su kombinacija suvremenog i tradicijskog, kao što su nastupi različitih vokalnih i instrumentalnih glazbenih skupina, dječje radionice i igraonice, slanje pisama Djedu Mrazu, projekcije filmova, predstavljanje adventskih i božićnih običaja u istočnoj Hrvatskoj i Mađarskoj i slično.

Također, u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom, 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, u jednom prostoru na Trgu bit će zasijana božićna pšenica koju će redovito, zaključno s Badnjakom, zalijevati neke od osoba poznatijih javnosti, a simbolično će naznačiti koliko će Osijeku biti uspješna i plodna 2015. godina. Veliko finale manifestacije pak održat će se na sam Badnjak, 24. prosinca, od jutarnjih do večernjih sati, o čemu će javnost, kao i o ostalim brojnim zanimljivim sadržajima, točnoj satnici i detaljima programa, biti pravodobno i postupno obavještavana.

Valja istaknuti i da vizualno grafičko rješenje "Adventa u Osijeku" potpisuje mladi osječki grafički dizajner Marko Jovanovac, a organizatori osobito na potpori zahvaljuju Gradu Osijeku na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem. Ujedno se zahvaljuju i nizu većih i manjih sponzora i donatora te onim ugostiteljima, poduzetnicima, udrugama i tvrtkama koje će zakupiti kućice na Trgu sv. Trojstva. Svima koji sudjeluju u organizaciji i provedbi ovoga velikoga projekta, cilj je zajednički: da Osijek konačno dobije pravu i zasluženu adventsku manifestaciju koja će najvećem slavonskom gradu dati pravi božićni "štih" i koja će privlačiti ne samo stanovnike Osijeka i okolice, već i iz cijele regije, što će, nadamo se, biti slučaj već ove godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko su sami građani zainteresirani za to, dokazuje i činjenica da je u samo tri dana od otvaranja službene Facebook stranice "Advent u Osijeku", putem koje će biti stalno objavljivani ažurirani podatci i informacije, počelo pratiti gotovo 2.000 osoba, a broj je iz sata u sat sve veći.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!