Vijesti / Osijek

Grad Osijek smanjio novčane naknade za novorođenu djecu

Grad Osijek smanjio novčane naknade za novorođenu djecu

Grad Osijek promijenio je iznose naknada za novorođenu djecu. Za svako dijete isplaćivat će novčanu naknadu od 1000 kuna, a za dijete iz socijalno ugrožene obitelji - kojih je otprilike tisuću - ostaje 3 tisuće kuna.

"Uvjet je da je jedan roditelj hrvatski državljanin u trajanju od 9 mjeseci prije rođenja djeteta, te da je djetetovo prvo prebivalište u Osijeku. Za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, koje su na popisu Centra za socijalnu skrb, isplaćivat će se novčana naknada od tri tisuće kuna za svako dijete", rekao je u emisiji Radio Osijeka pročelnik gradskog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić.

Odgovarajući na pitanja novinara, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je kako je posrijedi teška odluka, koja je trebala biti donesena prilikom izglasavanja Gradskoga proračuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moja je odgovornost da branim Proračun kako smo ga izglasali. S obzirom da ne znamo kako će se prilivati sredstva i kako će proći rebalans, morali smo donijeti ovu odluku, kako bi bili odgovorni i prema tisuću obitelji na socijalnoj karti. Za njih ostaje tri tisuće gradskih kuna po djetetu, a za sve ostale tisuću kuna. Besplatnim knjigama i vrtićima za deset posto djece se ne ponosimo, jer je riječ o obiteljima koje jedva preživljavaju", objasnio je.

Istaknuo je pritom kako u Proračunu nema drugog izlaza, osim realnih smanjenja svima, jer je gradska blagajna za oko 200 milijuna kuna praznija nego proteklih godina.

"Svi će biti nezadovoljni, ali takva je situacija u Gradu. Ove mjere ne pokazuju da smo mi pred bankrotom. Dapače, solidni smo u poslovanju i želimo održati proračunsku ravnotežu opstanka u ovoj napetosti. Za to smo odgovorni, a najprije ja kao gradonačelnik", smatra Vrkić.

"Skidamo naknade, jer su ukinuli dvadeset tisuća radnih mjesta, uništili industriju. Što su nas doveli u ovu situaciju da je sve osiromašeno, loše vodili i upravljali. Što su uništavanje komaraca plaćali 14 milijuna kad ih nije bilo, za skupljanje mrtvih pasa 400 tisuća. Mi plaćamo deset puta manje, ali nažalost, ovo vrijeme krize nije nam sklono. Nikome se ne mislim ispričavati, niti opravdavati, kao odgovoran čovjek povlačim poteze koji su jedini mogući"- zaključio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić na konferenciji za novinstvo nakon Kolegija gradonačelnika.

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!