Vijesti / Osijek

1000 kazni biciklistima u prva tri mjeseca

1000 kazni biciklistima u prva tri mjeseca

Više biciklista znači i više potencijalnih meta za policijske službenike na ulicama gradova diljem Hrvatske. Iznimka nije ni Osijek gdje je za prekršaje biciklistima ispisano čak 1066 kazni i to u zimska prva tri mjeseca kada je njihova aktivnost mala u odnosu na proljeće i ljeto.

Broj je to na razini s 2014. godinom, ali u odnosu na godine prije toga znatno veći. 

- Najčešći prekršaji vozača bicikla su vožnja po nogostupu, vožnja po obilježenim pješačkim prijelazima, upravljanje biciklom uz prisutnost alkohola u krvi i upravljanje tehnički neispravnim biciklom. Predviđene novčane kazne za vozače bicikla su od 300 kuna za vožnju po nogostupu, nenošenje reflektirajućeg prsluka po noći i u uvjetima smanjene vidljivosti do 5000 kuna za vožnju u suprotnom smjeru od dopuštenog i prolazak kroz raskrižje na znak crvenog svjetla na semaforu, kažu u PU Osječko-baranjskoj za Glas Slavonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>>> Biciklisti oprez, evo za što vas sve policija može kazniti

Kad su u pitanja "omiljena" mjesta, gdje hvataju bicikliste u prekršaju, kažu kako takvih nema i kako se prekršaji događaju u cijelome gradu. Dodaju i kako oni sve nedostatke na infrastrukturi koje uoče tijekom obavljanja nadzora prijavljuju nadležnim institucijama u gradu.

U udruzi Bike My Day, koja se između ostalog bavi i pravima biciklista, kažu kako bi prvo trebalo izgraditi kvalitetnu infrastrukturu, djelovati preventivno, a tek onda krenuti s kažnjavanjem i to prvo s kategorijom vozača motornih vozila.

Nerijetko pak vozači bicikla u nedostatku infrastrukture krše propise pa možemo vidjeti vožnju u suprotnom smijeru Pejačevićevom ulicom ili primjerice vožnju nogostupom u Županijskoj ulici. Iako biciklisti smatraju kako je to dobar argument kad ih policija zaustavi, to će službenicima u plavom malo značiti jer ste prekršaj ipak učinili.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!