Vijesti / Osijek

Pestrid: ''Nema više dimne zavjese, komarce prašimo oku nevidljivim kapljicama!''

Pestrid: ''Nema više dimne zavjese, komarce prašimo oku nevidljivim kapljicama!''

Tvrtka Pestrid d.o.o. na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je fotografije svoje opreme za tretiranje odraslih komaraca iz vozila.

Naime, u razgovoru s direktorom tvrtke Halil Salha i koordinatoricom na poslovima kontrole komaraca biologinjom Mateom Bistrović, saznali smo kako trenutno izvršavaju tretmane s osam vozila opremljenih najnovijim strojevima za toplo zamagljivanje i hladno orošavanje. U nastavku razgovora direktor dodaje kako su svi strojevi visokog učinka te imaju mogućnost doziranja insekticidne zavjese i do 150 ha/sat po pojedinom uređaju. Usporedbe radi, dosadašnji strojevi bili su manjih dimenzija i zastarjele tehnologije s aplikativnom moći od jedva 60 ha/sat.

Prije početka sezone pripremali su se i obilazili teren svojim vozilima, a najviše s dvije nove amfibije koje mogu odraditi i najnepristupačnija područja. Raznolik kadar zaposlenika sastavljen od magistara biologije, sanitarnih inženjera, inženjera zaštite bilja, sanitarnih tehničara te ostalih jednako vrijednih kolega svojim znanjem, iskustvom i angažmanom rade na zaštiti građana od nadiranja komaraca u naselja i sam Grad Osijek.

zaprasivanje komaraca 2

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za tretiranje komaraca iz zraka koriste najnoviju tehnologiju – ULV mikroniranje insekticidnim kapsulama na vodenom nosaču. Ova tehnologija postiže od 85 do 99% uspješnosti, što je znatan napredak od prijašnjih godina kada je za nosač korištena nafta. Uvidjevši prednosti ovakvog načina borbe protiv komaraca, isti su odrađeni nad Gradom Osijekom od strane kolega iz Novog Sada i to s punim uspjehom na tretiranom području.

zaprasivanje komaraca 2

Zaista je potrebno ljude educirati da postoje naprednije tehnologije od zastarjelog načina zaprašivanja komaraca iz aviona. Nova metoda neće stvoriti dimnu zavjesu, jer je ova metoda bazirana na formiranju malih kapljica nevidljivih oku čovjeka, ali potpuno smrtonosna za odrasle jedinke komaraca. Mjerenja ukazuju da je optimalna veličina tih kapljica između 10 i 40 mikrona, a uređajima za aplikaciju tipa AU 5000, kakvi se trenutno koriste za tretmane nad Osijekom, dobivena je optimalna veličina kapi između 15 i 30 mikrona. Rezultati monitoringa, dobivenih izlaganjem živih komaraca u kavezima u zoni tretmana, ukazali su na vrlo visok mortalitet što je upravo rezultat odlične veličine i distribucije kapljica ove metode.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!