Vijesti / Osijek

Osječka socijalna samoposluga ne radi jer ju nemaju čime napuniti

Osječka socijalna samoposluga ne radi jer ju nemaju čime napuniti

Ljeto bi trebalo biti vrijeme kada većina može užvati na zasluženom godišnjem odmoru. No, nažalost posljednjih godina u Hrvatskoj baš i nije tako. Malo tko može si priušiti putovanje na ljetovanje, a sve je više i onih koji ne mogu preživjeti mjesec.

Tako je i u Osijeku, gdje je sve veći broj građana koji žive u uvjetima ispod svake razine dostojanstva. Ono najpotrebnije, odnosno hranu, ipak su bar do sada mogli dobiti u socijalnoj samoposluzi koja je nedavno otvorena zahvaljujući udruzi Rijeka ljubavi. No, tijekom ljeta ni ona ne radi. Naime, kako su nam kazali u Rijeci ljubavi donacije su stale, pa samoposlugu nemaju s čim napuniti, ipak nastavljaju s humanitarnim radom kako bi pomogli bar onim građanima koji žive najteže.

''Da sam znala da će socijalna posluga našega grada zavšriti tako, nikad je ne bih otvarala, da se razumijemo. Jedna socijalna samoposluga može opstati ako ima sigurne donatore'', kaže Štefica Čučak iz Rijeke ljubavi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od malobrojnih stalnih donatora mjesečno dobiju 3 tisuće kuna i nešto potrepština. Nije to ni približno brojci od 80 tisuća kuna, koliko je potrebno za 600-tinjak paketa. A Šteficu najviše smetaju političari za koje kaže da se kada dođu na vlast i pozicije u tvrtkama ponašaju kao da im je to Bogom dano, i nemaju sluha za probleme siromašnih sugrađana.

Nije razočarana samo političarima, već i građanima. Kaže kako joj je teško povjerovati da u gradu od sto tisuća stanovnika, barem njih pola ne može dati deset kuna mjesečno ili donijeti nešto od potrepština. Iako pozitivnih primjera ima i među političarima, pa tako navodi gradskog vijećnika koji se u korist Rijeke ljubavi odrekao svoje naknade, odnos Grada prema udruzi nije pozitivan, kaže Čučak. Nakon što je Grad dao deset tisuća kuna za potrebe najma samposluge, koji je prvotno iznosio 134 kn, počeli su stizati i računi za struju i grijanje.

''Kakvi su to ljudi, ja vas pitam? Nazvala sam gospodina Mihaljevića i molila, jer mi smo humanitarna udruga, mi nismo profitabilni. Mi pomažemo našim građanima. I oni žive na račun tih ljudi, pa nek sami nešto poduzmu. Kažu oni, godišnje raspisujemo natječaj. Jesmo, aplicirali, ali smo odbijeni", dodaje Čučak.

Čudni su to i bezosjećajni ljudi, dodaje Čučak, te kaže kako ju više nije briga i ako se uvrijede. Građani trebaju znati s kakvim ljudima žive, koji su sebi osigurali budućnost, a potrebitima od kojih žive ne žele pomoći.

A iako su zbog godišnjih odmora 7. i 8. mjesec uzeli pauzu pa neće imati velike podjele paketa, u Rijeci ljubavi i dalje nastavljaju s humanitarnim radom, pa će tako u četvrtak 30. srpnja u 9 sati podijeliti 100 paketa prehrambenih namirnica korisnicima socijalnih iskaznica. Među ostalim, u paketu će se naći i bijeli luk i med.

"Naš je moto: što god dobiješ, ne oduzmi, nego ako možeš dodaj. I to Rijeka ljubavi uvijek radi. Dakle, dodat ćemo još proizvoda, tražim sada i malo slanine, graha i tako dalje, da napravimo socijalni ručak za tri dana", kaže Čučak.

Dodaje i kako zbog prigovora pojedinih korisnika kako nisu zvani, više neće zvati ljude osobno, već će podjela trajati dok se ne podjele svi paketi. Još jednom zamolila je sve dobročinitelje da otvore svoja srca i učine humano djelo i pomognu da se police jedine socijalne samoposluge u Osijeku napune na radost onih kojima je to najpotrebnije.

Izvor: STV / Republika.eu

 


Izdvojeno

Reci što misliš!