Vijesti / Osijek

Počele pripreme za gradnju novog stambenog naselja u GČ Retfala

Počele pripreme za gradnju novog stambenog naselja u GČ Retfala

Neizgrađeno i komunalno neopremljeno zemljište uz Sljemensku i Snježničku ulicu (sjeverno od željezničke pruge i zapadno od “Grafičara”) Grad će urbanizirati.

Neizgrađeno i komunalno neopremljeno zemljište uz Sljemensku i Snježničku ulicu (sjeverno od željezničke pruge i zapadno od “Grafičara”) Grad će urbanizirati. Riječ je o više katastarskih čestica u gradskom i privatnom vlasništvu koje već duže vrijeme pojedini vlasnici prodaju. Dio će biti pretvoren u vrijedno građevinsko zemljište za stanogradnju, dok će dio obuhvatiti urbana komasacija.

retfala

Riječ je o postupku koji treba omogućiti da se vlasnicima nekretnina te jedinici lokalne samouprave, čije se čestice zbog svoje površine, oblika, položaja, neodgovarajućeg pristupa na javnu površinu i/ili drugih razloga nisu mogle bez komasacije racionalno urediti i koristiti, omogući građenje, uporaba, odnosno uređenje građevinskog zemljišta u skladu s detaljnim planom uređenja. Nakon što je sredinom prosinca 2011. godine Gradsko vijeće pozitivno odlučilo o izradi Detaljnog plana uređenja (DPU) područja uz spomenute ulice, gradski Upravni odjel za urbanizam obavijestio je Vijeće GČ Retfala o namjeravanoj urbanizaciji. Upravo, do 29. veljače traje javno nadmetanje nabave male vrijednosti (do 100.000 kuna bez PDV-a) za izradu DPU-a koje je oglasio Grad Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Namjeravana izrada DPU u skladu je s Generalnim urbanističkim planom. Plan uređenja donosi se obvezno za dijelove naselja na kojima je određeno provesti urbanu komasaciju. Pojedinačni vlasnici su obaviješteni o postupku izrade DPU-a. I Vijeće GČ Retfala pozvano je uključiti se u javnu raspravu o budućem Prijedlogu DPU-a, kada bude izrađen”, pojasnio je na sjednici retfalačke četvrti Željko Lijić, predsjednik Vijeća GČ Retfala.

Vijećnici su se složili s primjedbom Mire Vuknić koja je istaknula kako pri planiranju gradnje objekata treba voditi računa o najviše dozvoljenoj visini višekatnice uz Sljemensku, a to je dvokatnica! DPU će obuhvatiti oko 8,4 hektara zemljišta, a novac za izradu geodetske podloge je osiguran.

[blockquote]Što se smije graditi?
Na ovome će prostoru prostoru biti dozvoljena samo stambena gradnja, i to uz Sljemensku i Snježničku ulicu takozvana obiteljska gradnja s maksimalno tri nadzemne etaže, a na ostatku prostora prema željezničkoj pruzi južno od Sljemenske omogućena je gradnja obiteljskih i višestambenih zgrada s maksimalno četiri nadzemne etaže.
Željko Lijić (GČ Retfala)
I retfalačko će se Vijeće izjasniti o ovom projektu, treba voditi računa o visini zgrada
DPU će obuhvatiti oko 8,4 hektara zemljišta, a novac za izradu geodetske podloge je osiguran.[/blockquote]

Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonija)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!