Vijesti / Osijek

VIDEO: Uskoro kreće obnova zgrade HNK

VIDEO: Uskoro kreće obnova zgrade HNK

 Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku osnovano je 1907. godine i najznačajnija je i najpoznatija kazališna kuća u Hrvatskoj  istočno od Zagreba.


Prije osnutka kazališta, prva je predstava održana 1753. godine u Isusovačkoj klasičnoj gimanziji, a tek je 31. prosinca 1866. otvorena kazališno projektirana zgrada u kojoj je HNK i danas.


Zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku projektirao je arhitekt Karlo Klausner u historicističkom stilu s elementima maurske arhitekture i gledalištem u obliku potkove u tradiciji talijanskih i austrijskih kazališnih dvorana. Zgrada je nekoliko puta obnavljana i mijenjana, a detaljno 1985. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Domovinskom je ratu zgrada teško oštećena i zapaljena, pa je HNK svoju 85. sezonu dočekao kao beskućnik. No, već je 1994. zgrada obnovljena i svečano otvorena. Kazalište je to koje je od svojega osnutka jedan od najvećih simbola kulture Osijeka kojim se Osječani posebno ponose.

No, ne samo kao kazališna institucija, nego i sama zgrada daju poseban image gradu. Zgrada je spomenik kulture nulte kategorije pred kojim je temeljita obnova i uređenje pročelja.

Puno je tu posla što se tiče same dokumentacije i pripreme za radove, ali će i graditeljski zahvati početi ubrzo. Jer, ne samo što možda više ne bliješti punim sjajem, kazališna je zgrada postala i prijetnja prolaznicima. Tako su i nedavno osječki vatrogasci morali intervenirati zbog dijelova pročelja koji su padali na nogostup.

Uređenje pročelja zgrade neće biti završeno ove godine, ali je plan da tijekom sljedeće  ponovno u svom punom sjaju krasi središte Osijeka!

Tekst i video: www.stv.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!