Vijesti / Osijek

Građani Osijeka imaju najniže prihode u RH

Građani Osijeka imaju najniže prihode u RH

Najveća agencija za istraživanje u Hrvatskoj, Gfk, posljednjih je godinu dana provodila anketu o razmišljanjima i navikama stanovništva različitih dijelova Hrvatske. Rezultati pokazaju da stanovništvo šireg osječkog područja najmanje vjeruje Vladi, privrženo je Crkvi, a nakon Istrijana najčešće odlaze u šoping u inozemstvo.

Zadnje istraživanje agencije Gfk je o tome u u kojoj bi inozemnoj državi najradije živjeli hrvatski građani, a rezultati pokazuju da najveći broj hrvatskih građana bi živjelo u Njemačkoj (njih 13%). U Njemačku bi otišlo najviše Slavonaca (njih čak 22%), dok je, regionalno gledajući, Zagrepčanima Njemačka najmanje zanimljiva – samo 8% bi ih tamo živjelo.

Osobe kojima je najzanimljivija Njemačka su osobe kojima je život determiniran prošlošću i tradicijom. U životu im je jako važno poštivanje predaka, mir i harmonija, poštuju tradicionalne spolne uloge. Oni su okrenuti vjeri, moralu, ispunjuvaju svoje obaveze, važna im je iskrenost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče prihoda i troškovima, u protekloj godini, stanovništvo osječkog područja ima najniže prihode s prosječnih 5.280 kuna mjesečno, a zanimljivo je napomenuti i kako je u ovom dijelu Hrvatske tek 1,4 posto stanovništva koje ostvaruje veće prihode od potrebnih. Vjerovatno je i to razlog zašto Slavonci najmanje vjeruju vladi, dok s druge strane imaju najveće povjerenje prema Crkvi i upravo na ovom području svoju lojalnost Crkvi priznaje čak 64 posto ispitanika.

[desno]79% Osječana stavlja televiziju kao prvi izvor informacija[/desno]

Ono čime se nikako ne možemo pohvaliti je podatak o poznavanju stranih jezika. Ono govori kako samo 51 posto Slavonaca zna neki strani jezik, a 47 posto istočnog stanovništva pročita barem jednu knjigu, što je čak 9 posto manje od prosjeka Hrvatske. No, znatno smo bolji u korištenju Interneta. Tako se u istraživanju o informatičkoj pismenosti u Hrvatskoj pokazalo da internet na osječkom području koristi 56 posto stanovništva, dok najmanje koristimo elektronsku poštu.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!