Vijesti / Osijek

Uskoro nova turistička atrakcija u Osijeku: Mlinarev put na Dravi

Uskoro nova turistička atrakcija u Osijeku: Mlinarev put na Dravi

Europskim novcem Osijek pokreće tematski turistički put: gradit će vodenicu po uzoru na povijesne.

Grad Osijek je kroz dosadašnjih 58 projekata dobio 22 milijuna eura iz fondova EU, a od danas se počinje ostvarivati još jedan u visini 416.000 eura iz IPA projekta prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom pod nazivom „Mlinarev put“.

Riječ je o izgradnji vodenice na Dravi kojom će Osijek dobiti novi atraktivni objekt u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti oživljavajući tradicionalne zanate i nudeći suvremeni pristup domaćem i stranom gostu. Vodenica će biti smještena na 22. kilometru Drave, nedaleko od kompe i trebala biti završena u svibnju 2015. godine.

7a35b3ae4fe3cc00ba087e3ae2ddab99.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema riječima pokretača ideje predsjednika Ekološke udruge Vodenica iz Osijeka Stanislava Davidovića Davida, već je nabavljen originalni kamen za mlin, a gradit će ga drvetom od hrasta, ariša i kestena uglavnom na tradicionalan tesarski način uz „šperovanje“ pontona kako su se u Osijeku gradile od 1697. godine i bile pokretač gospodarskoga razvoja. Posljednja vodenica na Dravi  uništena je 1944. u bombardiranju Osijeka.

Ugovor  o financiranju projekta Mlinarev put potpisao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u nazočnosti voditelja Zajedničkog tehničkog tajništva iz Budimpešte Martona Szucsa.

[blockquote]Ideja je potekla iz povijesti grada Osijeka s početka 20. stoljeća, kada se u samom centru, na prostoru današnje Zimske luke, nalazilo preko 60 mlinova vodenica, a koje su 1945. u potpunosti uništene tijekom savezničkog bombardiranja grada Osijeka.[/blockquote]

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!