Vijesti / Ostalo

Vodeni val stiže u Slavoniju, pokrenute aktivnosti zaštite

Vodeni val stiže u Slavoniju, pokrenute aktivnosti zaštite

Vodni val koji je prošlih dana izazvao velike probleme u zapadnijem dijelu Hrvatske sve više se Dravom približava Osječko-baranjskoj županiji. Najugroženija su područja Vikend naselja Karašica te naselje Sveti Đurađ gdje su već tijekom jučerašnjeg dana pokrenute aktivnosti zaštite.

Vodostaji će nastaviti rasti i idućih dana, a kulminacija se očekuje u subotu i nedjelju na Dravi, kada će se proglasiti i izvanredno stanje obrane od poplava te do ponedjeljka i na Dunavu.

Najozbiljnija situacija bila je jučer na području Miholjštine gdje je Drava rasla jedan centimetar svakoga sata. U mjestu Svetom Đurađu stanovnici potpomognuti članovima službi zaštite i spašavanja od ranog jutra poduzimali su mjere kako bi zaštitili naselje, ali i cestu do Donjeg Miholjca, koja štiti naselje Sveti Đurađ od poplave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U akciju zaštite ugroženih područja uključio se veliki broj građana, koji su čak došli iz okolnih mjesta. Svi oni jučer su neumorno pomagali te su sve kritične točke zaštićene.

A ono što su prošlih dana gledali na televiziji za stanovnike Vikend naselja Karašica kod Josipovca postalo je stvarnost. Nabujala rijeka zaprijetila je njihovim domovima. Tijekom jučerašnjeg dana stanje još uvijek nije bilo kritično, no zbog rastućeg vodostaja počela je obrana kuća i vikendica najbližih vodi. Iako je strah bio prisutan, stanovnici ovih kuća jučer su rekli kako vjeruju da će ostati zaštićeni.

Prekjučer je održana i izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije na kojoj su sve nadležne službe stavljene u stanje pune pripravnosti te je zapovjeđeno poduzimanje preventivnih mjera aktivnosti obrane od poplava na svim kriznim mjestima. Na Stožeru je odlučeno kako će se braniti i Vikend-naselje Karašica, u kojem je stotinjak objekata, a u nekima od njih ljudi i trajno žive.

Tijekom dana punile su se vreće s pijeskom, a angažirana vojska je na ovo područje stigla u poslijepodnevnim satima. Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić pozvao je sve koji ne sudjeluju u obrani od poplava da se evakuiraju.

Vrhunac vodnog vala kod Vikend-naselja Karašica očekuje se u petak, a predviđa se da će biti kao 2013. godine ili viši. U Hrvatskim Vodama jučer su pak izvijestili kako je vodostaj rijeke Drave u cijelom toku u porastu, no kako su djelatnici na vrijeme raspoređeni po dionicama nasipa te su uvedena 24 satna dežurstva. Proglašene su i određene mjere obrane od poplava, a u Osječko-baranjskoj županiji najviše pozornosti posvetit će se Svetom Đurađu i Vikend-naselju Karašica. Što se tiče grada Osijeka očekuje se kako će vodostaj Drave kulminirati u subotu te će iznositi između 410 i 440 centimetara, što je znatno niže nego prošle godine. Iako će se Drava ipak izliti na šetnicu na lijevoj obali još će uvijek biti daleko od krune nasipa.

No, iako ni prošle godine Drava nije prešla krunu nasipa u Osijeku dio Donjeg grada ipak je bio ugrožen zbog izlijevanja kanalizacijskih cijevi. I ovaj dio grada kod Banove ulice danas je posjetio župan Šišljagić koji je naglasio kako je sve pod kontrolom, preventivne mjere su poduzete te nema potrebe za značajnijim zahvatima.

Izvor: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!