Vijesti / Ostalo

Novo pivo Slawoner osvaja kafiće

Novo pivo Slawoner osvaja kafiće

Trend otvaranja novih malih obiteljskih pivovara se nastavlja! U Požegi je u siječnju ove godine utemeljena Pivovara Mbc koja proizvodi pivo Slawoner, izbačeno na tržište krajem lipnja, a može ga se dobiti u šest požeških lokala.

Tražili su naziv koji će biti karakterističan za slavonsko podneblje, i našli su ga u čuvenoj rečenici baruna Trenka „Ich bin Slawoner". Riječ je o pivu tipa ale spravljeno samo od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca po bavarskom Zakonu o čistoći piva iz 1516. godine. U njemu nema dodatnog industrijskog šećera, kukuruzne krupice, umjetnih boja, konzervansa i aditiva što se dodaje u industrijske lagere. Gaziraju ga prirodno, tehnikom zatvorene fermentacije što znači da se CO2 dobije djelovanjem pivskog kvasca.

Vlasnik pivovare Sandi Mance svoje prvo pivo skuhao je 2011. godine i od tada stjecao neprocjenjiva iskustva spravljajući za sebe i svoje prijatelje vrhunska piva poput većine ambicioznih kućnih majstora piva. Prethodno je prošao klasičan put - od dva ili tri sveprisutna nacionalna brenda i nešto uvoznih planetarno poznatih imena do otkrivanja pivskog bogatstva i raznovrsja u pivnicama s preko sto vrsta piva; od interesa za sastav piva s etiketa do želje da se i sam okuša u kuhanju: od učenje iz dostupne literature do razmjena iskustava s homebrewerima okupljenih oko forum pivarstvo.info.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mance kaže da je za dobro pivo potrebno ljubavi, znanja i dobre vode. Ljubavi ima, stalnim učenjem nadograđuje znanje, a Požega nikada nije oskudijevala dobrom vodom. Analize su pokazale da je voda idealna za proizvodnju piva, čak iznad svih očekivanja, pa je nema potrebe prilagođavati.

Kontinuiranom edukacijom ljude treba navikavati na koncept domaćeg piva. U Požegi to uspijevaju zahvaljujući prije svega agilnoj Udruzi pivara koje broji 15 članova. Njihova iskustva kazuju da su mladi ljudi spremni eksperimentirati i probati nešto novo.  S druge strane, u Pivovari Mbc svjesno su se odrekli dijela financijskog kolača kako bi ljudima ponudili vrhunsko pivo po niskoj cijeni. Slawoner izravno iz punionice ide na stol ugostiteljskih objekata bez posrednika i bez marži. Cijena za ugostitelje je 5,5 kuna po boci i trenutno je na tržištu najpovoljnije.

"Kvalitetu nećemo rušiti, cijenu nećemo dizati, to je to što mi nudimo. Dosta lokala je vezano ekskluzivnim ugovorima i teško je ući u ponudu, međutim sve veći broj ugostitelja odbija takve ugovore kako bi mogli imati bogatiju pivsku kartu i to je naše ciljano tržište", kaže Mance.

Trenutno proizvode tri tisuće litara mjesečno, a sezonski će izbacivati i pivske specijale. Već su najavili dimljeno pivo, engleski porter i belgijski trapist. Ako i dalje za pivom iz Mbc pivovare bude interes kakav je pokazan na početku proizvodnja će se povećavati, a to bi moglo otvoriti i nekoliko novih radnih mjesta.

Mali pivari su na svu sreću vrlo mobilni i prilagodljivi, spremni na eksperimentiranje i stalno učenje pa se nadamo ugodnim iznenađenjima iz Požege. I ne samo iz Požege! Mance je uvjeren da već danas u Hrvatskoj svaki grad može imati ili jednu ili čak dvije pivovare koje će opskrbljivati lokalno tržište.

Prenosimo iz dvotjednika Agroglas broj 369 od 22. srpnja 2015.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!