Vijesti / Ostalo

Vlada pogoduje krupnom kapitalu i ostavlja selo bez seljaka

Vlada pogoduje krupnom kapitalu i ostavlja selo bez seljaka

Hrvatski laburisti osječko-baranjske županije upozoravaju da najnoviji prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu mora proći ozbiljnu javnu raspravu i doradu, jer u trenutnom obliku predstavlja korak unazad i opasnost.

Hrvatski laburisti osječko-baranjske županije upozoravaju da najnoviji prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu mora proći ozbiljnu javnu raspravu i doradu, jer u trenutnom obliku predstavlja korak unazad i opasnost.
laburistiosbz495

Razmatrajući prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne može se izbjeći očigledna nakana predlagatelja da još jednom potvrdi privrženost krupnom kapitalu. Ovaj puta na način da pod izgovorom osiguranja samodostatnosti i stabilnosti poljoprivredne proizvodnje utiru put kako da veliki agro sustavi dođu do poljoprivrednog zemljišta, sada ne više samo onoga u državnom vlasništvu već i privatnog zemljišta. A prihvaćajući trenutno zatečeno stanje zdravo za gotovo Hrvatska vlada će legalizirati sva pogodovanja kojima su se pojedinci bliski vlasti u posljednja dva desetljeća okoristili. Zbog toga smatramo da treba poštovati pravo prvenstva posjednika, ali samo onih koji su u posjed ušli na legalan način, odnosno putem provedenih javnih natječaja.
Intencija predloženog zakona je osigurati potpunu kontrolu poljoprivredne proizvodnje od strane nekoliko danas najjačih proizvođača koji su ujedno i najveći uvoznici hrane, stoga postoji opravdana bojazan da će u trenutku kada potpuno ostvare monopol na tržištu hrane krenuti linijom manjeg otpora, te postupno gasiti proizvodnju što je već viđeno u slučaju mljekarske industrije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje treba biti nositelj proizvodnje, ali i ključno za očuvanje opstojnosti sela i seljaka i svega onog  što danas čini život na selu, ovakvim se prijedlogom stavljaj u nepovoljan položaj i opravdan je strah da će i ono malo mlađeg stanovništva što je ostalo na selu zauvijek napustiti svoja gospodarstva. Ovim prijedlogom Zakona ne samo da se ide prema pokušaju uništavanja malih gospodarstava, nego se i potpuno uništava i vizija mladih za ostanak na selu. U tom slučaju jedino treba sačekati da staračka domaćinstva izumru, pa će valjda cilj Vlade biti ispunjen.
Nikako se ne možemo složiti s pokušajem da se osnovni uvjeti za stjecanje prava prvenstva na natječajima za državnu zemlju donose naknadno uredbama Vlade, jer smatramo da to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom, kako bi se izbjegla mogućnost korupcije. Relativno dobra rješenja iz prijašnjih zakona poput ograničenja maksimalnog broja hektara po jednom sudioniku natječaja ovim prijedlogom nisu popravljena u smislu da se taj broj smanji već je potpuno ukinuto, tako da je i matematički smanjena mogućnost prosječnom OPG-a da dođe u posjed većeg broja hektara. Isto tako, nužno je primarno stimulirati domicilno stanovništvo da ostane na zemlji i osigura si budućnost jer je to od općeg interesa zajednice. Ili je poljoprivreda samo za odabrane?
 
Hrvatski laburisti osječko-baranjske županije pozdravljaju nastojanja Vlade da putem ovog Zakona stavi u funkciju sva neobrađena poljoprivredna zemljišta, na korist svim građanima RH, ali upozoravamo da je to moguće samo sa zemljištem u vlasništvu države, dok za zemljište u privatnom vlasništvu postoji mogućnost sukoba s Ustavom RH. Isto tako treba ukloniti razloge zbog kojih su ljudi odustali od obrađivanja svoje zemlje koja je, mahom u malim česticama. Nismo sigurni da je okrupnjavanje jedino moguće rješenje. Nadamo se da će upravo otvorena javna rasprava  o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu uroditi dobrim rješenjima pa će tako i Laburisti osječko-baranjske županije u raspravi podržati svaki prijedlog koji bude na tragu kako povećanja proizvodnje hrane ali isto tako i poboljšanja uvjeta života na selu, tako da život na selu postane privilegija a ne kazna.

Osijek, 02.08.2012.


Hrvatski Laburisti - stranka rada
Podružnica osječko-baranjske županije

Odbor za poljoprivredu    
Nikola Lelas
    
Predsjednik podružnice
Vladimir Cindrić


Izdvojeno

Reci što misliš!